Nem adta ki a felhasználók adatait a magyar kormányzatnak a Google

google_legal

Az év első felében a magyar hatóságok összesen 126 fiók adatait akarták kikérni a Google-től, amihez 81 kérelmet nyújtottak be, de ezek közül a vállalat egyet sem teljesített, írja a Népszava.

A lap szerint tavaly ugyanebben az időszakban 166 kérelmet nyújtott be a magyar kormány, ezek 218 felhasználói fiókot érintettek, de akkor sem kaptak semmit, mert nem találták elég megalapozottnak a megkeresést. A lap szerint a Google eddig még egyszer sem adott ki információt a magyar hatóságoknak.

Pedig világszinten megfigyelhető, hogy nő a kormányzati érdeklődés az állampolgárok internetes tevékenysége iránt. A Népszava átnézte a Google friss átláthatósági jelentését, amelyből kiderült, hogy idén január és június között összesen 48 941 megkeresést kapott a vállalat kormányzati szervektől, ezek 83 345 felhasználói profilt érintettek. EZ nagy ugrást jelent, mivel tavaly ugyanebben az időszakban még csak  44 ezer megkeresés érkezett.

A Google csak akkor adja ki a felhasználók adatait, ha az igénylő kormányzati szervek jogi felhatalmazással (bírósági végzés, kutatási parancs) rendelkeznek, így csak a kérések  65 százalékát teljesítették.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com