Negyedszer tette le az elnöki esküt Putyin

putyin3

Negyedszer tette le a hivatali esküt az orosz elnök. Vlagyimir Putyin márciusban a szavazatok majdnem 77 százalékával győzött a választáson. Az államfő a 6 évre szóló hivatali időszak első napján várhatóan újra Dmitrij Medvegyevet nevezi meg az új moszkvai kormány miniszterelnökének.

Elérte a hivatali nagykorúságot Vlagyimir Putyin. Az orosz vezető elnökként, vagy miniszterelnökként 18 éve van hatalmon. Ezalatt helyreállította Oroszország nemzeti büszkeségét, kiszélesítette globális hatalmi pozícióit azzal, hogy elcsatolta a Krím-félszigetet az ukrán válságba való beavatkozásával, valamint, azzal, hogy a szíriai polgárháborús helyzet rendezésében megkerülhetetlen tényezővé vált. A legtöbb orosz egy friss felmérés szerint is ezt tartja a legnagyobb teljesítményének.

Hétfőn már a negyedik elnöki ciklusát kezdte meg, miután a március választáson a szavazatok több mint háromnegyedének megszerezésével győzött.

„A legfontosabb, hogy ez alatt az évek alatt az ország fejlődött. Nemcsak a növekvő problémákra reagált, hanem előrelépett és növelte a képességeit” – mondta Putyin.

Az ünnepélyes beiktatása előtt a 65 éves orosz elnök a kormány tagjainak megköszönte a munkájukat. „A kormány intézkedései lehetővé tették a visszaesés megállítását, biztosították a gazdaság helyreállítását és az újjászületést a gazdasági sok szektorában. A gazdaság általában növekedést mutat. Ugyanakkor nemcsak a stabilitást tudtuk biztosítani, hanem új makrogazdasági valóságot alakítottunk ki, alacsony infláció mellett” – tette hozzá.

Egy nagyhatalom vezetőjéhez méltó ünnepségen Putyin a Kreml András-termében letette az esküt, majd az alkotmánybíróság elnökétől átvette az államfői lobogót és az aranyból, ezüstből és zománcból készített ceremoniális elnöki jelvényt.

Vlagyimir Putyin az újabb 6 éves ciklus első napján megnevezi az új orosz kormány miniszterelnökét, aki várakozások szerint megint Dmitrij Medvegyev lesz.

Putyin a kampányban jelentős változásokat, a demokratikus intézmények, a bíróságok, az önkormányzatok és a civil társadalom megerősítését, illetve a szegénység csökkentését ígérte.

Putyin beiktatása előtti hétvégén több mint 1500 ellenzéki tüntetőt vettek őrizetbe országszerte az orosz rendőrök a hatóságok szerint nem engedélyezett tüntetéseken. A 2000 óta épülő putyini rendszer ellen a korrupcióellenes aktivista, Alekszej Navalnij a „Nem cárunk ő nekünk!” jelmondattal hívta az utcára az embereket. Őt megint bevitték az egyenruhások, pár órával később elengedték. A politikus indult volna Putyin ellen választáson, de egy szerinte koncepciós perben hozott ítélettel kizárták a jelöltek közül.

hirtv.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com