Négy szőnyeget vett 23 millióért az MNB alapítványa

mnb1

Több mint 23 millió forintért vett meg négy kézi csomózású szőnyeget a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványa. A szőnyegek abba a várbeli épületbe kerülnek majd, amit most újít fel 3,6 milliárdért az MNB.

Mindössze egyetlen cég, a békésszentandrási Art-Kelim Kft. indult el azon a közbeszerzésen, melyet a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványa (PADA) írt ki, és amelyet kézi csomózású szőnyegek beszerzésére írtak ki. A cég négy darab szőnyegért 23 millió forintnál is többet kap. 

Magyar Nemzet cikke szerint a cégtől a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) már korábban is szerzett be kézi csomózású szőnyegeket, akkor tízmilliós értékben, 2015-ben pedig mintegy 130 millióért vásárolhatott szőnyegeket a cégtől az MNB alapítványa.

A szőnyegek abba a budai várban található ingatlanba kerülnek majd, melyet az MNB a doktori iskolájának szemelt ki, és miután 1,85 milliárd forintért megvették, most 3,6 milliárd forintért újítják fel a közbeszerzést elnyerő Magyar Építő Zrt-vel, mely Mészáros Lőrinc érdekkörébe sorolható.

A vásárlást a PADA a lapnak azzal indokolta, hogy “a magyar kézi szőnyegszövési szakmakultúra fennmaradását jelenleg alapjaiban veszélyezteti a szőnyegszövők kiöregedése és az utánpótlás hiánya, valamint a gépi gyártás elterjedése”. Ezért az alapítvány a békésszentandrási szőnyegek megrendelésével „támogatja a hazai kézműipart, a kézi szőnyegszövés szakmakultúrájának fennmaradását, ezenkívül a kistérség foglalkoztatottsági mutatóját”.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com