Nébih figyelmeztetés: sertéspestises húst találtak a magyar határon

sertéspestis

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a hús- és húskészítmények behozatali tilalmára hívja fel ismét a figyelmet, miután legutóbbi szúrópróba-szerű vizsgálaton afrikai sertéspestis (ASP) vírust mutatott ki a záhonyi határállomáson elkobzott, Ukrajnából származó sertéshús mintában.

Az afrikai sertéspestis vírusa ellenálló, húsban, nem hőkezelt húskészítményben hónapokig, fagyasztott húsban akár évekig fertőzőképes. Emiatt a fertőzött állatokból nyert és illegálisan Magyarországra behozott termékek jelentős kockázatot jelentenek az ASP hazai megjelenése szempontjából – közölte a Nébih.

Az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból, köztük Ukrajnából húst és húskészítményt behozni még személyes fogyasztásra is tilos.

Mégis rendszeresen találnak ilyen termékeket a hatóságok a poggyászellenőrzés során. 2017-ben eddig 7040 kilogramm, személyes poggyászból származó élelmiszert koboztak el a szakemberek.

A hivatal szerint a súlyos gazdasági kárral járó betegség terjedésében jelentős szerepe van a felelőtlen emberi magatartásnak, mivel a fertőzött állatok húsának illegális szállításával rövid idő alatt nagy távolságokra eljuthat a vírus.

Forrás: Sztárklikk

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com