Napok óta tízezrek követelik Romániában a szocialista-liberális kormány távozását

románia tüntetés

A román nép szerint a hatalom korrupt, a bérek alacsonyak, ráadásul a csendőrség brutálisan lép fel a demonstrálókkal szemben.

Ismét a szocialista-liberális kormány távozását követelő ellenzéki tüntetők gyűltek össze szombaton a bukaresti kormány székhaza előtti Victoria téren. Ezúttal az ellen is tiltakoztak, hogy a román diaszpóra előző napi kormányellenes megmozdulását a csendőrség erővel feloszlatta. A csendőrség szerint a tömegben rendbontók vegyültek el.

A szombati megmozduláson a külföldről nyári szabadságukra hazatért román vendégmunkások mellett a tömeg nagyobbik részét a másfél éve kezdődött romániai ellenzéki tüntetéssorozat hangadói tették ki. Létszámukat a román közszolgálati Agerpres hírügynökség 15 ezerre, a több ellenzéki médium pedig 20-30 ezerre becsülte, írja az MTI.

A Dancila-kabinet távozását követelő tüntetők eltökéltségük jeléül azt skandálták a kormány székháza előtt, hogy “nem távozunk, amíg nem távoztok”.

A bukaresti demonstrációval egy időben Románia több nagyvárosában is ezrek követelték a kormány távozását, a korrupt, büntetett előéletű politikusok eltávolítását az ország éléről, és tiltakoztak az előző napi, szerintük brutális és indokolatlan csendőri erőszak ellen. A demonstrálók emellett az igazságszolgáltatás függetlenségéért, valamint magasabb bérekért tüntettek.

A helyi Hotnews szerint Nagyszebenben 8 ezren, Iaşi-ban 6 ezren, Kolozsváron, Temesváron, Brassóban és Konstancán is körülbelül 3 ezren kérték a Dăncilă-kabinet lemondását és előrehozott választások kiírását. 

Pénteken a csendőrség rohamosztagai könnygázgránátokat és vízágyúkat vetettek be a tüntetők ellen, akik kövekkel dobálták őket. A BBC szerint legkevesebb 100 demonstráló és tíz rendőr megsérült.

Forrás: MTI /Hírhatár

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com