Nagyon különös jégtáblára bukkant a NASA az Antarktiszon

nasa jegtomb
Előfordulhat ilyesmi véletlenül a természetben?
Különös fotót tettek közzé a NASA munkatársai Twitteren – az Antarktisz jegének vizsgálata közben készítették. A fotón egy szabályos négyzet (vagy téglalap?) alakú jégtábla látható, amint a Weddell-tengeren úszik, és a posztszöveg szerint nemrég vált le a Larsen C-selfjégről, erre enged következtetni a szabályos alak.
A jégtáblának a képen még egyenes élei vannak, hegyes sarkokkal, ám a kutatók úgy vélik, hogy a hullámok idővel lekoptatják a széleit.

Jan Lieser, az Antarktiszi Éghajlat és Ökoszisztémák Kooperatív Kutatóközpont munkatársa szerint egyáltalán nem ritka az, hogy ilyen szabályos legyen egy jégtábla, ez a hókristályok szerkezete és a kristályok nyomásra adott reakció miatt alakulhat így. Jan lieser azt is mondta, hogy látott már hasonló jégtömböt a térségben.

Kelly Brunt, a Marylandi Egyetem és a NASA munkatársa szerint a folyamat ahhoz hasonló, mint amikor egy köröm túl hosszúra nő, és a vége letörik. A jelenség hatására gyakran szabályos formák alakulnak ki. A mostani letört darab azért szokatlan, mert szinte szabályos négyzetnek tűnik” - írja a National Geographic.

 


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com