Nagyon felment a jogosítvány ára, ráadásul rengeteg időbe telik megszerezni

jogsi

Romániában nagyjából feleennyiből megvan.

Ma már közel 200 ezer forintba kerül egy B kategóriás jogosítvány megszerzése -írja a vezess.hu.

A néhány nappal ezelőtt megjelent összesítésből kiderül, hogy hatósági díjakkal és a vizsgákkal együtt minimum 170-180 ezer forintot kell fizetni a személyautóra szóló jogosítványért. A további utánajárás során az is világossá vált, hogy a kiszámolt 170 ezer végül mégiscsak lehet jóval több, egy-egy bukás vagy néhány plusz óra esetén.

A Csigavér autósiskola illetékese szerint a probléma egyszerűen az, hogy

nincs elég oktató, és a gyakorlati vezetés oktatói hónapokra előre be vannak táblázva. Ugyan az online KRESZ-tanfolyammal és elméleti vizsgával hamar végezni lehet, onnan azonban még legalább három-négy hónap van hátra a jogosítvány megszerzéséig.

Vizsgáztatóból sincs elég, így vizsgaidőpontot is csak négy-öt héttel későbbre tudunk szerezni a bejelentkezéshez képest.

Az illetékesek szerint a probléma a képzést szabályozó jogszabály 2013-as módosításával keletkezett, amikor kötelezően előírták a tanuló kilométereket, miközben nem képeznek elegendő számú gépjárművezető-oktatót. Az akkor elindult folyamat oda vezetett, hogy a megbillent kereslet-kínálat egyensúlya egyszerűen felnyomta a normális időn belüli jogosítvány megszerzésének árát.

Külföldön valamivel jobb a helyzet: Romániában már 110 ezer forint körül jogosítványt lehet szerezni, Szerbiában 135 ezer forint az ára, Ausztriában pedig 1200 euró körül kell félretenniük a helyieknek, ha jogosítványt szeretnének.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com