Nagy bukás lehet a vasárnapi zárva tartás

bevásárlás

2008 közepén, engedve a katolikus egyház felől érkező nyomásnak a horvát parlament is elfogadta az üzletek vasárnapi zárvatartásáról szóló törvényjavaslatot. Ez a törvény, ahogy a magyar parlamentben elfogadott is tett kivételeket: benzinkutak, pályaudvarok, kórházak, újságosok, virágárusok.

A törvény Horvátországban 2009 január elsejével lépett életbe. Az első hónapokban kavarodás volt abból, hogy kik lehetnek nyitva, és kik nem. Az egyik piacon csak a belső boltok, míg a másiknál a piaccal szemben található boltok is nyitva lehettek például, de a hotelekben található boltoknál sem volt egyértelmű a helyzet. A kavarodást, és a tiltakozást látva végül módosítottak a törvényen, és különböző feltételekkel engedték a vasárnapi nyitvatartást. Például, hogy csak délután kettőig lehetnek nyitva az üzletek.

Ez utóbbi miatt szintén tiltakoztak a boltosok, mondván, ennyi idő nem elég, hogy az aznapi költségeik megtérüljenek. De a bevásárlóközpontokban is arról panaszkodtak, hogy a vásárlók döntő többsége leginkább délután járt vásárolni vasárnaponként. A módosítás egyébként 2009 júniusától, október elejéig tartott.

„A lazítás utáni első vasárnapon részben az előbbiek miatt fél házzal működtek a bevásárlóközpontok. A kereskedők alkalmazottai szintén elégedetlenek voltak az új helyzettel, mert az nem garantálta állásukat – előzőleg 2800 embert bocsátottak el a januártól bevezetett korlátozás miatt. A szakszervezetek arról beszéltek, hogy az enyhítési részleges voltára hivatkozva a munkaakók nem fognak kellő nagyságú vasárnapi pótlékot fizetni alkalmazottaiknak, illetve nem adnak nekik pihenőnapot a vasárnapi munkanap helyett” − írja a lap.

Az alkotmánybíróság végül a törvényt eltörölte, mondván:

  •  vasárnapi bevásárlási tilalom nem legális
  • szükségtelen szabály egy demokratikus társadalomban
  • nem védi meg a munkavállalókat
  • korlátozza az üzleti vállalkozás szabadságát és – megint csak a kivételek miatt – a piaci versenyt

Az októberi statisztikákból kiderült, mennyit bukott a kereskedelmi ágazat, illetve a horvát gazdaság a vasárnapi zárva tartáson:

A kiskereskedelmi forgalom 2009 első félévében 15 százalékkal zuhant 2008 azonos időszakához képest.

INDEX


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com