Mióta használnak napszemüveget az emberek?

napszemüveg

Sokkal régebben, mint gondolnád.

Magától értetődő számodra, hogy nyáron napszemüveggel véded a szemedet? Vezetéshez, gyalogláshoz, napozáshoz is használod?

És azt vajon tudod, mennyi idős a napszemüveg? És kik használták először?

Ha ma megkérdezed az ismerőseidet arról, hogy mióta létezik napszemüveg, a többség valószínűleg azt válaszolja, hogy a 20. században találták fel.

Egészen biztosan akad olyasvalaki, aki megemlíti, hogy a Krisztus után 37-ben született Nero császár a legenda szerint smaragdból csiszoltatott magának lencsét, hogy a szemét védje. Más pedig a kínai hivatalnokokat említi majd, akikről Marco Polo a XIII. század végén lejegyzett beszámolóiban azt mesélte, hogy szürke lencsével ellátott “szemüveget” viseltek.

Nem sokan gondolnak az inuitokra. Pedig ők már több mint 2000 évvel ezelőtt használtak különleges eszközöket arra, hogy a szemüket óvják a hóvakságtól.

Az északi sarkkörtől nem messze élő eszkimók annak idején csontból, bőrből vagy fából készült szemüveget hordtak. Igen szűk szemréseket alakítottak ki a simára csiszolt szemvédőkön, amelyeken éppen kiláttak, ám az erős fény nem károsította a látásukat.

Arról, hogy ilyen eszközökkel óvták a szemüket, régészeti leletek tanúskodnak. Alaszka nyugati partjainál létezett egy kultúra, a mai inuitok ősei éltek ott. Az ő közvetítésükkel jutott el a mai Kanada területére ez a fajta napszemüveg.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com