Minden készen áll arra, hogy végrehajtsák az első igazi fejátültetést

E8B4D376-FA84-4E05-9E50-458F01FBDAAE

Lényegében minden készen áll arra, hogy végrehajtsák az első igazi fejátültetést, miután egy holttesten már tökéletesen begyakorolták – jelentette be pénteken egy bécsi konferencián Sergio Canavero olasz neurológus. A 18 órás próbaműtétet – amit Canavero máris „az első emberi fejtranszplantációnak” nevezett – Kínában, a Harbini Orvostudományi Egyetemen végezték el.

A Xiaoping Ren kínai ortopédsebész-professzor – az első kínai karátültetés végrehajtója – által vezetett orvoscsoport állítólag tökéletesen össze tudta kötni az ereket és az idegeket, így már készen áll arra, hogy a közeli jövőben élő emberen végezze el a beavatkozást: egy agyhalott ember testére illessze egy másik – feltehetően lebénult, vagy gyógyíthatatlan beteg – páciens fejét.

Sergio Canavero régóta kutatja az emberi fejátültetés lehetőségét, tavaly már nagy port vert fel, mikor bejelentette: sikeresen végrehajtott egy ilyen beavatkozást majmokon. A pénteki bejelentéshez nem mellékelt bizonyítékokat, csak azt ígérte, azok néhány napon belül elérhetőek lesznek. Korábbi hírek szerint már önként jelentkező is van az első fejtranszplantációra: egy Valerij Szpiridonov nevű, izomsorvadásban szenvedő orosz férfi.

E8B4D376-FA84-4E05-9E50-458F01FBDAAE

Valerij Szpiridonov lehet az első, akin végrehajtják a fejátültetést

Fotó: Yuri Kadobnov / AFP

Az emberi fejátültetés ötlete rengeteg kérdést vet fel akár tudományos, akár etikai szempontból. A kritikusok megkérdőjelezik, hogy valóban össze lehet-e a kötni úgy az idegeket, hogy a páciens a vegetáláson túl bármit is tudjon kezdeni az új testtel, és egyesek szerint ez az állapot még a halálnál is rosszabb lenne. Ha pedig mégis működik az eljárás, nem nehéz elképzelni, hogy milyen visszaélésekre adna lehetőséget.

(Forrás: Telegraph)

 

 

 


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com