Microsoft-botrány: új amerikai törvényjavaslat tenné lehetővé korrupt külföldi tisztviselők felelősségre vonását

kongresszus, Fotó- Jim LoScalzo : AFP:dpa:Picture-Alliance

Nem hagy kiskapukat, így teljes mértékben alkalmas a megvesztegetések szankcionálására.

A Microsoft-botrány újra címlapra kerülése után néhány héttel augusztus 2-án egy olyan új, kétpárti (demokrata és republikánus) törvényjavaslatot mutattak be az amerikai képviselőházban, amely
lehetővé tenné az Egyesült Államok hatóságainak, hogy korrupt külföldi tisztviselők – így akár magyarok – ellen is büntetőeljárást indítsanak.
Hogy a javaslatból törvény legyen, ahhoz előbb az amerikai Kongresszus mindkét házának támogatása is szükséges.

“Jelenleg azokat az amerikaiakat lehet bíróság elé állítani, akik a kenőpénzt kifizetik más országokban – ezzel a törvénnyel azonban ügyészeink a kenőpénzeket igénylő külföldi tisztviselőket is célba vehetik. Egy új, hatékony eszközt adunk az Igazságügyi minisztérium kezébe, hogy az egész világon fel tudja venni a harcot az embereket szegénységbe taszító, a diktátorokat hatalmon tartó kleptokráciák ellen” – nyilatkozta Tom Malinowski demokrata párti képviselő. A kenőpénzt elfogadó külföldi tisztviselők büntethetőségéről szóló törvénytervezetet rajta kívül a szintén demokrata Sheila Jackson Lee, valamint a republikánus John Curtis és Richard Hudson képviselők jegyzik.
Korábban az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia és Svájci is kriminalizálta a külföldi kenőpénz-igénylést, a tervezett amerikai szabályozás ezeket követi és célja a határokon átnyúló korrupció visszaszorítása.

Sheila Jackson Lee képviselő szerint a kleptokraták súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek az Egyesült Államok számára. “Az Egyesült Államok ellenfeleinek ügynökeiként aláássák a jogállamiságot nemzetközi szinten és saját országaikban is, a demokráciákban hatalmon lévő elitekhez és hatalmi körökhöz pedig vesztegetés és korrupció segítségével alakítanak ki csatornákat. Az amerikai ügyészek eddig pénzügyi és számítógépes csalásra, vagy a beutazásra vonatkozó törvények alapján emelhettek vádat ilyen személyek ellen.

Ám ezeket a törvényeket nem a több országon átívelő kleptokrácia problémájának kezelésére alakították ki, és számos olyan kiskaput tartalmaznak, ami miatt nem alkalmasak teljes mértékben a külföldi megvesztegetések szankcionálására.

Nem hagyhatjuk ügyészeinket a jogállamiság védelméhez szükséges jogi eszközök nélkül” – érvelt az új javaslat mellett Jackson Lee képviselő.

Emlékeztetőül: az amerikai igazságügyi minisztérium és a tőzsdefelügyelet egy vizsgálat nyomán arra jutott, hogy a Microsoft magyar leányvállalata jelentős árengedménnyel adott szoftvereket kormányközeli disztribútorcégeknek, amiket aztán a közvetítők túlárazva értékesítették a magyar közigazgatásnak. A jelentések szerint az ügylet során magyar kormányzati szereplőket fizettek le. Mindezek ellenére büntetőügy nem indult, mert az amerikai jog ilyen esetekben lehetőséget ad megállapodásra: a Microsoft pedig élt is ezzel a lehetőséggel, vállalta, hogy 25 millió dollár büntetést fizet.

Egy korábban nyilvánosságra hozott e-mail szerint a miniszterelnök maga bólintott rá az üzletre, az egyik vitatott szerepű, vélhetően közvetítőként eljáró cég Mészáros Lőrinchez köthető, most pedig Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a testvére került fókuszba.

nepszava.hu

Fotó: Jim LoScalzo / AFP/dpa/Picture-Alliance


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com