Mi lesz ha meghal az angol királynő?

2 Erzsebet

Bár sem II. Erzsébet egészségi állapota, sem más tényező nem indokolja a kérdést, az egyik angol lap hosszasan elemzi a lehetséges forgatókönyvet.

A napokban a királyi személyzet csúcstalálkozóra ült össze a Buckingham Palotában, ahol a téma a királyi család egészsége volt – írja a Metro.

A szóvivő arról tájékoztatott, hogy nincs különösebb ok az aggodalomra, mégis természetes dolog, ha a 91 éves Erzsébet királynő és a 95 éves Fülöp herceg kora kapcsán felmerülnek kérdések.

Talán morbidnak tűnik, de elkerülhetetlen lesz – íme, ezek történhetnek, ha a királynő meghal:

Gyász

Nagy-Britannia legalább 12 napos gyászt fog tartani II. Erzsébet királynő halála után. Halála hatása óriása lesz, ki fog hatni mindenre, kezdve a pénzügyi szektortól, egészen a tévéműsorokig. Egy uralkodó halála megrengeti a gazdaságot, és kihat részvénypiacokra és a bankokra is.

1983-5236_14831_1

Hogyan jelentik be?

Attól függ majd, hogyan hal meg.

Ha hosszú betegség előzi majd meg, akkor lesz egy kidolgozott terv. A brit közszolgálati televíziós csatornák közül a BBC 1 fogja bejelenteni az uralkodó halálát. Más csatornáknak nem kell megszakítaniuk a szokásos műsort, bár valószínűleg ebben az esetben megtennék.

Ha azonban hirtelen következik be a halál, a Palotának kevés befolyása lesz az eseményekre.

A bejelentés után a BBC egy ideig nem fog vígjátékokat vetíteni. A temetés után áll majd vissza a műsorrend.

cemetery

Fotó: Pixabay

Károly herceg

Mivel ő az első trónörökös, édesanyja halála után Károlyból uralkodó lesz.

A cikk szerint a nemzeti himnuszt átírják, a bélyegek és a fizetőeszközök külseje is megváltozik – jelenleg ezeket II. Erzsébet arcképe díszíti. A parlament tagjainak az új uralkodóra kell majd felesküdniük, bár a republikánus képviselők között szokás, hogy hátuk mögött keresztbe rakják az ujjukat az eskü alatt, ezzel „érvénytelenné” téve az esküt.

Vilmos hercegből Wales hercege lesz, felesége, Kate pedig Wales hercegnője – mint egykor Diana hercegnő.

katalin-2

Fotó: Wikipédia

A temetés

Elhamvasztása előtt a királynő teste nyilvános helyen pihen majd a Westminster Hallban a temetés napjáig.

A koporsó érkezésekor rövid szertartás lesz. A gyászolók valószínűleg végeérhetetlen sorokban járulnak majd a koporsóhoz, hogy végtissztességüket tegyék. 2002-ben több mint 200 ezer ember járult az anyakirálynő koporsójához.

A temetés a királynő halála után 12 nappal történik, a tévé közvetíteni fogja.

A koporsót a westminsteri apátságba szállítják. A világ vezetőit várják majd az eseményre. Arról még nincsen biztos információ, hogy a temetés után hová kerülne a királynő teste.

erzsebet-1

Fotó: Wikipédia

Fontosabb hatások

A királynő halálát követő láncreakció sokkal nagyobb hatású lesz, mint a gyász vagy az új uralkodó megkoronázása.

A hosszú ideig uralkodó államfő halálával az 53 ország némelyike úgy dönthet, hogy megszakítja a kapcsolatot, és köztársasággá válik.

A királynő halála Nagy-Britanniában is a köztársaságpártiak megerősödését hozhatja. Bár a királyi család támogatása még mindig erős, sokan csak egy elavult hagyománynak tartják.

Az emberek talán majd az egész monarchia rendszerét meg akarják szüntetni.

Forrás: Metro


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com