Mexikó munkát és ellátást ajánl a hondurasi menekülteknek, ha délen maradnak

hondurasiak

A Hondurasból az Egyesült Államok felé tartó menekültkaravánból ideiglenes munkavállalási engedélyt kaphatnak azok, akik Mexikóban regisztrálnak menekültstátuszért. Ezzel ideiglenes igazolványt, orvosi ellátást és iskoláztatási jogot is kapnának. Valamint a helyi hostelekben szállásolnák el őket. Erről Mexikó elnöke, Enrique Peña Nieto számolt be, a terv neve Estas en Tu Casa, magyarul Ez a Ti Hazátok.

Az ígéretek között ideiglenes személyigazolvány, gyerekeknek oktatás és orvosi ellátás is szerepel.

A főleg Hondurasból, El Salvadorból és Guatemalából származó embereket hostelekben szállásolnák el, amennyiben a közép-amerikai ország déli részén lévő Chiapas és Oaxacaa nevű államok egyikében maradnának. Beszámolók szerint a bevándorlók egyelőre nem tettek le arról a tervükről, hogy az Egyesült Államokba jussanak.

Az amerikai kormány 800 katona mexikói határra való kivezénylését helyezte kilátásba, amennyiben nem sikerül feltartóztatni a tömeget. Donald Trump amerikai elnök legutóbb hol máshol, mint a Twitteren üzent a karaván tagjainak.

“Azoknak, akik a karavánban vannak. Forduljatok vissza. Mi az Egyesült Államokba senkit sem engedünk be illegálisan”, olvasható az elnök bejegyzésében.

Trump kritikusai szerint az elnök a kevesebb, mint két héten belül megtartott félidős választások miatt fenyegeti a bevándorlókat, hogy így tüzelje szavazóit.

BBC

 


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com