Mészáros Lőrincnek kedvezett a Versenyhivatal

mészáros lőrinc

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte Mészáros Lőrincnek a testülethez intézett kérdésére válaszolva, hogy a Konzum Alapkezelő Zrt. felett egyedüli közvetlen irányítást szerezzen – közölte a versenyfelügyelet csütörtökön.

Mészáros Lőrinc ennek következtében az Opus Nyrt. felett egyedüli közvetett irányítást szerez.

A GVH azt követően foglalkozott a kérdéssel, hogy Mészáros Lőrinc versenyfelügyeleti eljárást kért a Konzum Alapkezelő Zrt. feletti irányítás megszerzésének vizsgálatára.

A versenyhatóság tájékoztatása szerint a GVH megkereste a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsát. A médiatanács azonban, hatáskörének hiányára hivatkozva, megszüntette a szakhatósági eljárást.

A GVH ezt követően egyebek mellett megvizsgálta a lokális hirdetési piacokon kialakuló versenyhatásokat: felvetődött, hogy a balatoni régióban és elsősorban Bács-Kiskun megyében a lokális rádiók és nyomtatott sajtótermékek egyazon vállalkozáscsoportba kerülnek, és ez által káros versenyhatások alakulhatnak ki. Ennek megelőzése érdekében a bejelentő értékesítette a PartFM-et és a Gong Rádiót működtető vállalkozásait.

A vállalatcsoportok ezt követően megmaradt, átfedő és kapcsolódó tevékenységeit – hirdetésértékesítés, ingatlanhasznosítás, szállodai szolgáltatások, építőipar – értékelve a GVH további versenyproblémát nem azonosított, mert a piaci részesedések nem érték el azt a mértéket, amely káros versenyhatások lehetőségét vetné fel.

A GVH úgy döntött – a bejelentő által megtett intézkedésekre figyelemmel -, hogy nem csökkenti jelentős mértékben a piacokon kialakult versenyt az összefonódás, amellyel Mészáros Lőrinc a Konzum Alapkezelő Zrt. felett egyedüli közvetlen irányítást szerez.

Forrás: MTI / Sztárklikk

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com