Mesterséges petefészek nyújt új reményt a gyerekre vágyó ráktúlélőknek

petesejt

A petesejteket képző petefészek sokszor elveszíti funkcióit a kemoterápia és a sugárkezelés hatására, így a rákos megbetegedésen átesett nők számára új reményt adhat a gyerekvállalásra a mesterséges petefészek – írja a CNN. Dán kutatók hoztak létre egy „állványzat”-nak nevezett dolgot, melyen funkcionáló petesejt-tüszők jöhetnek létre. 

Dr. Susanne Pors, a tanulmány társszerzője hétfőn prezentálja az eljárást egy barceloniai termékenységi és embriológiai konferencián.  

Amikor egy nőt rákkal diagnosztizálnak, felhívják a figyelmét a termékenységet megőrző eljárásokra, mert a sugár- és a kemoterápia is gyakran kárt tesz a petefészekben. Ilyenkor két eljárás lehetséges: az egyik, hogy lefagyasztják a páciens petesejtjeit, így a kezelések után megpróbálkozhat a lombikprogrammal. A másik során eltávolítják a petefészek szövetének egy részét, melyet a kezelések után ültetnek vissza, addig lefagyasztják. Ezt a módszert ritkábban alkalmazzák, mert attól tartanak, az eltávolított szövet is tartalmazhat rákos sejteket. Az új eljárással az a cél, hogy ezt a kockázatot kiiktassák. 

Bár a kutatás még gyerekcipőben jár, és még sok munka lesz vele, a kutatók rendkívül optimisták a jövőt illetően.

444.hu

 


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com