Merkel üzent: kvótarendszer nélkül nem lesz szabad utazgatás

merkel

A Süddeutsche Zeitung szerint a német kancellár az EU keleti tagállamainak küldött szokatlanul éles hangú figyelmeztetést, amikor tegnap arról beszélt a Bundestagban, hogy a menekültkérdésen dől el, fennmaradhat-e a schengeni rendszer.

A tudósítás megjegyzi, hogy Lengyelország immár hallani sem akar a kvótáról, a magyarok és a szlovákok pedig az Európai Bírósághoz kívánnak fordulni ez ügyben.

Mint ismeretes, a kancellár kijelentette a Parlamentben, hogy a szabad utazásra hosszú távon csak akkor van mód a földrészen, ha a tagállamok kötelező és állandó kulcs alapján osztják el egymás közt a menekülteket.

Hozzátette, hogy az EU idáig nem tudott megállapodni abban, miként is néz ki éles helyzetben a szolidaritás. Merthogy itt nem valami piti dologról, hanem Schengenről van szó.

Véleményéhez csatlakoztak a szociáldemokraták is. A kancellár azt is hangsúlyozta, hogy Németországnak – súlyából következően – újra és újra meg kell kísérelnie meggyőzni az uniós partnereket.

Törökországot ugyanakkor kulcstényezőnek nevezte az embercsempészek elleni harc, illetve a menekülttáborokban uralkodó állapotok javítása szempontjából. Ehhez pénzt kell adni Ankarának, de a kvóta segítene a törökökre nehezedő nyomás enyhítésében is – mutatott rá Merkel.

Hírhatár


3 Comments

  1. Lovasz Peti said:

    Schengen megszűnése jól jön, mert megvédhetjük országunk határát minden betolakodóval szemben.

  2. Bulai Gyula said:

    Az a hejzet hogy a sajat hazanban nem vagyok koteles barkit befogadni ha nem akarok,ez epen az orszagra is igy vonatkozik szerintem ez ep elegendo hogy valaki megercse

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com