Merkel máris átverné leendő koalíciós partnereit

merkel

Kemény taktikai sakkjátszma folyik a németországi választások után az előzetes koalíciós tárgyalásokon. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) többször is magának követelte a befolyásos tárcának számító pénzügyminisztériumot a CDU/CSU-val és a Zöldekkel folyó egyeztetéseken, idézte fel a Politico. A tárca az elmúlt nyolc évben a kereszténydemokraták irányítása alatt állt, az FDP szerint ideje félreállniuk.

A Politico arról számolt be, hogy a Spiegel német hetilap egy Angela Merkelhez közelálló, meg nem nevezett forrásra hivatkozva szombaton azt írta, a kancellár pártja csökkenteni akarja a pénzügyminisztérium hatáskörét, amennyiben azt az FDP kapja meg.

A CDU azt szeretné, ha a várhatóan irányításuk alá kerülő gazdasági minisztérium átvenné az európai ügyeket. Ez azt jelentené, hogy

Németországot a gazdasági, nem pedig a pénzügyminiszter képviselné az eurozóna vezetőinek tanácskozásain.

Az európai ügyek CDU-s kézben tartása fontos lenne Emmanuel Macron francia elnöknek is, mivel az FDP többször is elutasította az eurozóna reformjára tett javaslatait.

A pártok színei alapján (CDU/CSU: fekete, FDP: sárga, Zöldek: zöld) elnevezett Jamaica-koalíció megalakításának lehetőségéről kezdett tárgyalássorozatot harcos alkudozások kísérik. Leginkább a migráció tekintetében vannak ellentétek a pártok között, de a kormányzati pozíciók kérdése is nyitva áll még.

A tervek szerint az egyeztetéseket november közepéig folytatják, 12 témát vesznek át, csütörtökön a menekültügy és bevándorlás kérdései mellet a klímavédelemről és az EU-politikáról tárgyaltak – írta csütörtökön az MTI. Az egyeztetések célja annak megállapítása, hogy van-e elég közös pont a négy párt elképzeléseiben ahhoz, hogy elkezdjék a hivatalos koalíciós tárgyalásokat. A csütörtöki forduló a menekültügyben és a klímavédelem témájában konkrét eredmények nélkül ért véget. A jövő héten ismét napirendre veszik a két témát.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com