Merkel: A tolerancia Európa lelke

merkel

„A tolerancia Európa lelke és a békés együttélés alapja a kontinensen” 

- mondta beszédében Angela Merkel Wittenbergben, a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az MTI tudósítása szerint. A német kancellár arról beszélt, hogy minden hívőt és vallási közösséget megilleti a vallás szabadsága és zavartalan gyakorlásának joga, és a vallásszabadságot ugyan meg kell védeni a vallási fanatizmustól, de az ellen is fel kell lépni, ha bármelyik vallást becsmérlik.  

Merkel szerint Európa szenvedésben gazdag története azt mutatja, hogy a tolerancia a békés együttélés és a nyitott társadalom alapja, és anélkül nincs vallásszabadság sem. Márpedig ha vallásszabadság sincs, a társadalmi fejlődés megreked. 

A kancellár szerint tudatosítania kell magában, hogy a másiknak alapvető fontosságú lehet az, ami ami meggyőződésünkkel akár ellentétes, de a tolerancia épp azt jelenti, hogy nem diszkriminálunk, hanem  mindenkire egyformán érvényes szabályok alapján élünk.

Az eseménynek egyetlen nem német felszólalója Áder János magyar köztársasági elnök volt. Arról beszélt, hogy  a világon elsőként az Erdélyi Fejedelemségben ismerték el a vallások szabadságát és egyenjogúságát, a keresztény értékrendre épülő Európa békéjének szeretete pedig a különállásokon felülemelkedni képes közösséggé teszi a magyarokat és a németeket.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com