Megtévesztő miniszterelnök és kisbusz – szavazási piszkosságok

választás2

Szabálytalanul próbálja szavazatait maximálni a Fidesz, ahogy pörög a voksolás, úgy buknak ki a visszás esetek.

Példának okáért egy dél-magyarországi faluban olyan levelet kaptak az emberek, melynek feladójaként a borítékon Orbán Viktor miniszterelnök szerepelt. Magát a levelet Orbán Viktor már csak Orbán Viktorként szignálja, semi miniszterelnöknek sem pártelnöknek nem titulálja magát. Hogy mégis utóbbi minőségében ír, azt az jelzi, hogy az ív alján két pártlogó (értelemszerűen a Fideszé és a KDNP-é) virít.

Csakhogy az ország meghatározó közjogi méltóságaként a miniszterelnök nem támogathat pártpolitikai célokat, márpedig a az esetből úgy tűnik, ezt teszi. (Hogy meggyőzőbb legyen, a levélhez hűtőmágnes is jár, ami egy sematikus EP-választási szavazólap).

Az külön hab jogsértési tortán, hogy a küldeményt nem a posta kézbesítette, hanem vélhetően a polgármester gondoskodott róla, hogy alternatív úton eljusson az emberekhez. Hogy ebben az esetben is ezt történt-e, az biztosan nem jelenthető ki, de a gyakorlat az, hogy a különböző szóróanyagok terítését a kiszolgáltatott közmunkások végzik.

Egy észak-magyarországi településen pedig úgy tűnik, hogy szervezetten töltik a szavazóhelyiségeket, az egyiknél például rendre feltűnik egy kisbusz, újabb és újabb választói utánpótlást biztosítva az urnának. Márpedig a választási eljárásról szóló törvény tiltja a szervezett szavazatszállítást, akkor is ha megengedőbb, mint elődje. Az ugyanis kategorikusan tiltotta, hogy bárkit bármilyen módon eljuttassanak a szavazóhelyiségekig. A jelenlegi szabály szerint a választók saját kérésre el lehet őket szállítani voksolni, de a buszoztatást a törvény továbbra is tiltja – főleg ha szervezett, és egy párt organizálja (utóbbira persze a képek alapján nincs bizonyíték).

Népszava


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com