Megszűnik az Alexandra könyváruházlánc?

alexandra

A csőd szélén áll Matyi Dezső családi vállalkozása, Magyarország egyik legnagyobb könyvterjesztő-könyvkereskedő-könyvkiadó cégcsoportja, az Alexandra. Mára pedig Veszprémben már üzletet is zárt be – tudta meg a Hír TV.

Ahogy a riportból kiderül, a cég kintlévősége szakmai körök szerint eléri az ötmilliárd forintot, ezért a kiadóknak sem tud fizetni. A Libri, a Líra és a Kossuth Kiadó úgy döntött, hogy visszahívja a könyveit az Alexandra bolthálózattól. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a Hír TV-nek azt mondta: a cégháló csődje súlyosan érinti a könyvszakmát.

„Több milliárd forintról beszélünk, a mi megítélésünk szerint két-három milliárd forintnyi tartozást halmoztak föl. Jelen pillanatban az elnökség mindent elkövet azért – és ha szükséges, jogi lépéseket teszünk, szakmai egyeztetéseket kezdeményezünk –, hogy a helyzetet, a kárt próbáljuk minimalizálni, de ez a magyar kulturális élet legnagyobb hatású szakmájára, a könyvszakmára most súlyos következményekkel járhat” – mondta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója, Kocsis András Sándor.

A könyvszakma hónapok óta érzékelte, hogy gondok vannak az Alexandra háza táján, bár a cég azelőtt sem a fizetési fegyelemről volt híres.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com