Megmutatták, milyen lett az Orbán Viktornak átépített és berendezett karmelita kolostor a Budai Várban

orban var terasz

Januárban már hivatalosan is ez lesz Orbán Viktor munkahelye. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője megmutatta az Index és az Origo újságírójának, valóban olyan puritán lett-e ház, amilyennek ígérték.

A kolostor irodaházzá alakítását Zoboki Gábor tervei alapján végezték. Az Urbanista cikkében emlékeztet arra, hogy egy egykori rendházból kellett korszerű irodaházat kialakítania, amelyik közben nemcsak a műemlékvédelmi előírásoknak és a kormányfő elvárásainak felel meg, de hű marad a kolostor szellemiségéhez is.

Külsőleg mindössze egyetlen jelentős beavatkozást végeztek a házon, azt a bizonyos nagy vitát kiváltó erkélyt, amelyről a kilátás a beszámoló szerint a vártnál is lenyűgözőbb: az enyhén kanyarodó Duna miatt egész Pest, a Margit-sziget és Buda jelentős része is látszik.

Rogán Antal a négymilliárdos költségről elmondta, hogy a sajtóban megjelentekkel ellentétben nem a kormányfői szoba, hanem a két házból álló épületkomplexum teljes belsőépítészeti kialakítása került ennyibe a zárt láncú belső kommunikációs rendszerrel együtt.

A festmények a Nemzeti Galéria – jellemzően ki nem állított – képei, a szőnyegek az Iparművészeti Múzeum törökszőnyeg-gyűjteményének raktári darabjai. A bútorok részben restauráltak, részben hiteles másolatok – írja az Urbanista.

A Karmelita kolostorban és a mellette lévő épületben a miniszterelnöknek és munkatársainak, a Miniszterelnöki Kabinetirodának, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek és Schmitt Pál volt köztársasági elnöknek lesz külön irodája.

Egykori szerzetesi szobákból lett kialakítva Orbán Viktor új dolgozószobája

Az új kormányzati épületek lehetőséget adnak majd arra is, hogy a kormányfő nagyszámú delegációnak is tudjon fogadást adni, valamint az egykori Karmelita kolostor belső részén nagyszabású vacsorát is lehet majd adni a neves külföldi látogatóknak. Fontos megemlíteni, hogyaz egész kormányzati épületrendszer egy zárt biztonsági rendszert alkot, így ezen a téren is megfelel a 21. századi NATO-követelményeknek. 

Az Origó szerint, az egyszerűség a legfőbb jellemzője Orbán Viktor miniszterelnök új dolgozószobájának

Origó: Az új kormányzati épülettől távol áll a hivalkodás

A felújított Karmelita kolostor előtti részen nem lesz lezárás, csak ha hivatalos nemzetközi delegáció érkezik a kormányfőhöz. Így bizonyos időszakokat leszámítva a nagyközönség is megtekintheti a felújított kolostort, aminek az elmúlt évtizedekben meglehetősen hányattatott sorsa volt.

Kilátás az erkélyről

A miniszterelnök itt is tud majd delegációkat fogadni

A Karmelita kolostor belső udvara

Tárgyaló

Ez lesz a helyszíne a jövőbeni kormányüléseknek

A könyvtár

Zoboki Gábor tervei alapján készült az új kormányzati épület

Kortárs irodadizájn a Várban

Egy tetőtéri iroda és a központi óriáslépcső az új épületbenGaléria: Miniszterelnöki iroda a Várban(Fotó: Miniszterelnöki Kabinetiroda)

67A0683

Ez az a hely ugyanis, ahol az építész kiélhette magát: egy organikusan kanyargó, hatalmas, zobokis, lépcsőlény tekergi be a központi teret, de ívesen hullámzik szinte minden eleme. Ez lett a legizgalmasabb és legeredetibb része talán az egész komplexumnak, bár ebben a házban elsősorban hagyományos irodák vannak, meg az önkiszolgáló menza.

Forrás: index/origó

 


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com