Meghalt Bud Spencer

budspencer-hagymasbab

86 éves korában elhunyt minden idők egyik leghíresebb olasz színésze, a Bud Spencerként világhírűvé vált Carlo Pedersoli – közölte a Pedersoli család Bud Spencer hivatalos Facebook-oldalán.

Akit Bulldózernek hívtak

Pedersoli 1929. október 31-én született Nápolyban. Apjának volt egy gyára Rómában, így a család gazdag volt, de mindenüket elvesztették, amikor 1943-ban a szövetségesek lebombáztak egy lőszerrel megrakott hajót, ami a gyár előtt állt. A barátaival a háború alatt egyszer elment lopni, de nem volt valami sikeres: egy ellenőrzőpontnál SS-katonák kiröhögték, hogy csak egy doboz gombot sikerült zsákmányolnia, és még a biciklijét is majdnem elvették. Nagyon jó memóriájának hála jó tanuló volt, ötévesen lett elsős, ötödikbe nem is kellett járnia, és 16 évesen már felvették egyetemre, vegyészképzésre.

De a tanulmányait félbe kellett hagynia, mert a családdal kiköltöztek Brazíliába. Itt volt rakodómunkás, asszisztens a konzulátuson, és dolgozott egy vegyipari cégnél (ezért úgy hívták, hogy „a Vegyész”). Másfél év után hazament, úszóbajnoknak. (Közben folytatta az egyetemet, már jogi karon, de ezt is csak pár évtizeddel később fejezte be.)

Állítása szerint mindenféle erőfeszítés nélkül lett olasz bajnok (Olaszországban gyorsúszásban ő úszta először egy perc alatt a 100 métert), vízilabdázóként pedig olimpikon lett, és ebben az időben falta a nőket. Még az úszómedence előtt is cigizett, a vérnyomása csak 90/60, a pulzusa 39 volt 80 helyett. Az utolsó meccsét Kárpáti György szerint a magyar válogatott ellen játszotta. Közben elvállalt egy-két kisebb filmszerepet, majd újra elutazott Dél-Amerikába.

Morcos misszionárius

Mielőtt elrepült Venezuelába, 40 millió lírás adósságot halmozott fel autókereskedéssel. Dél-Amerikában aztán törlesztett: 10 hónap alatt hazaküldött havi 4 milliót az apjának, aki továbbadta a hitelezőnek. A jelek szerint ekkor, 27 évesen korában kapunyitási pánikja lehetett, mert a Különben dühbe jövök című önéletrajzi könyvében arról írt, hogy elsírta magát az amazóniai dzsungelben, ahol aszfaltozott. Caracasban az Alfa Romeo egyik alkatrészgyártójánál dolgozott.

Végül hazament, és 1960-ban feleségül vette Maria Amatót, akitől három gyereke született (Giuseppe 1961-en, Christine 1962-ben és Diamante 1972-ben). Apósa, Guiseppe Amato híres producer volt – például neki köszönhető az Édes élet –, de Pedersoli szerint nem neki köszönhette, hogy befutott. Akárhogy is történt, néhány kisebb szerep után 1967-ben megszületett Bud Spencer (kedvenc színésze, Spencer Tracy és a kedvenc söre, a Budweiser keresztezésével).

Az ördög jobb és bal keze

Ekkor szerepelt először együtt Mario Girottival, azaz Terence Hillel – az 1959-es Hannibal után, ahol nem vették észre egymást –, akivel 1967 és 1985 között 16 filmben játszott együtt (és még egyszer utoljára a Terence Hill rendezésében készült Bunyó karácsonyigban 1994-ben).

A Spanyolországban amerikai nevű olaszokkal forgatott Isten megbocsát, én nem című film volt az első. A spagettiwestern sikerét meglovagoló filmnek két folytatása is lett, a Bosszú El Pasóban és az Akik csizmában halnak meg. Ezek még durvábbak voltak, mint a páros későbbi vígjátékai, és egyértelműen Terence Hill volt a főszereplő. A második rész forgatásán Eli Wallach sokat tanított Bud Spencernek, akinek a technikája az volt, hogy mivel nem nagyon tudott angolul, a jeleneteiben a szövegének csak az elejét és a végét nyomta meg, közben pedig csak mormogott.

A trilógiát Giuseppe Colizzi rendezte, aki pár évvel a halála előtt még együtt dolgozott a párossal a Mindent bele, fiúk! című filmen, ami – annak ellenére, hogy még pont a legjobb filmjeik előtt készült – a legnagyobb mozibevételt hozó BS&TH-film lett. Bud Spencer korábban sosem hordott szakállat, de az első filmsikerek után haláláig szakállas maradt.

Éppen akkor, amikor a műfaj önmaga paródiájának paródiája lett, az addigi operatőrrel, Enzo Barbonival (E. B. Clucher) feltalálták a babwesternt: Az ördög jobb és bal keze 1-2-ben a félig törvényen kívüli főszereplők a jó ügyért rendeznek vértelen, komikus verekedéseket. Innentől az összes sikeres filmjüknek ez volt az alapja. Bud Spencer szerint a mintaképük Stan és Pan volt. (Bár a filmjeikben sokat bunyóztak, Bud Spencer állítása szerint az életében csak kétszer verekedett: egyszer olimpikonként, egyszer pedig akkor, amikor majdnem elütött egy biciklis hentest, aki erre meg akarta késelni.)

 


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com