Még több magyar katonát vezényel külfödlre a kormány

Hende Csaba; Orbán Viktor

Magyarország növeli békefenntartó szerepvállalását – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter az ENSZ-tagországok védelmi minisztereinek találkozóján New Yorkban a tárca szombati tájékoztatása szerint.

A 153 tagország részvételével zajló pénteki konferencia homlokterében a békeműveleti szerepvállalások és a fejlesztések álltak. A résztvevők beszámoltak országaik szerepvállalásáról az ENSZ békeműveleti misszióiban, a katonai képességekről és a kiképzési rendszerek terén végzett fejlesztésekről, valamint a polgári személyek hatékonyabb védelme érdekében tett lépésekről.

A minisztérium tájékoztatása szerint Benkő Tibor arról beszélt a New York-i konferencián, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett a békefenntartó műveletek iránt, támogatja a terrorizmus elleni fellépést és a béke fenntartását a világ konfliktuszónáiban. Ezt támasztja alá, hogy

egy 2019 januári kormányzati döntés szerint Magyarország 1000 főről 1200-ra növeli a békefenntartó missziókban részt vevő katonáinak számát.

A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében történő modernizáció pedig olyan szegmenseket is érint, amelyek az ENSZ részéről hiányképességként merülnek fel.

A közlés szerint az ENSZ védelmi miniszteri konferencia alkalmával a honvédelmi tárca vezetője kétoldalú megbeszélést folytatott Peter Hultqvist svéd védelmi miniszterrel a Gripen vadászrepülőgépek üzemeltetésének tapasztalatairól és a májustól kezdődő baltikumi légtérrendészeti feladatokról, amelyek során a NATO felkérésére ismét a magyar vadászgépek látják el a balti országok légtérvédelmét. 

A tárca vezetője Washingtonban találkozott a helyi magyar diaszpóra képviselőivel, tájékoztatta őket a magyar kormány nemzetpolitikai célkitűzéseiről, ezzel is erősítve a külhoni magyar közösségek kiemelt fontosságát és azt, hogy a magyar kormány prioritásai között szerepel a róluk való gondoskodás.

Forrás: MTI

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com