Mától él a bevándorlási különadó

migránsok1

25 százalékos különadó vonatkozik a bevándorlást segítő szervezetekre mostantól. A cél az általuk okozott államháztartási többletkiadások fedezete.

A mai nappal lépett hatályba a bevándorlási különadó. Az első bevallást szeptember 15-ig – az augusztus 25. napjától 31. napjáig tartó időszakban nyújtott támogatásról – kell benyújtani, és a 25 százalékos mértékű adót is eddig az időpontig kell megfizetni – derült ki a Pénzügyminisztérium közleményéből.

Mostantól annak a szervezetnek, amelyiknek nincs adószáma, de bevándorlási adóköteles tevékenységet folytat, be kell jelentkeznie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál. Külön bejelentkezési kötelezettsége azoknak a szervezeteknek van, amelyek nem szerepelnek a NAV nyilvántartásában – vagyis nincs adószámuk – és emiatt nem tudják beadni a bevándorlási különadóra vonatkozó bevallásukat. Nekik legkésőbb akkor kell teljesíteni a bejelentkezési kötelezettségüket, amikor az adóköteles tevékenységüket megkezdik, vagyis támogatást nyújtanak.

A bevándorlási különadót elsősorban annak a szervezetnek kell megfizetnie, amelyik a támogatást nyújtja, mégpedig a támogatás nyújtását követő hónap 15. napjáig, s egyben a bevallási kötelezettsége teljesítéséről nyilatkoznia kell a támogatásban részesülő számára.

A PM szerint az új adófajta legfontosabb célja nem az adóbevételek növelése, hanem a tevékenység visszaszorítása. Mindazonáltal a különadóból származó összes bevétel címkézett bevétel, azaz kizárólag határvédelmi feladatok ellátására használható fel – írja az atv.hu.

Forrás: atv.hu 

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com