Másfél éves alaptörvényezést jelentett be Orbán

Orbán Viktor

Alaptörvény készül a miniszterelnök. Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádiós interjújában jelentette be, hogy másfél évig is eltarthat, mire átírják az alkotmányt. Szerinte fontos átfésülni, hogy hol maradtak szabályozási rések. 

Bár a 2011-ben elfogadott alkotmányt korábban gránitszilárdságúnak nevezték, mégis a parlament most tárgyalja a 7. alkotmánymódosítást, amivel például korlátoznák a gyülekezési jogot.

A miniszterelnök szerint ez csak egy kisebb változás, amit az ország biztonság érdekében tesznek. A másfél évig tartó alkotmánymódosítási folyamat szeptemberben kezdődik.

„Van egy tervünk arra nézve, hogy majd a szeptembertől megindított munkában, hiszen a ’11-ben megalkotott alkotmányunk most már elegendő gyakorlati tapasztalatot nyújtott nekünk a valóságos életből, tehát szeretnénk, valamikor ősszel megindítani egy egy-másfél éves alkotmányrevíziót, ahol átnézzük, hogy mi az, ami bevált, mi az, ami beválhatott volna, mi az, amit az alkotmány szabályozott, de nem igazodott hozzá az alacsonyabb szintű jogszabályoknak a világa, és hol maradtak esetleg olyan szabályozási rések, amiket új alkotmányos szövettel kell áthidalni, vagy kitölteni” – fogalmazott Orbán Viktor.

Csárdi: Nincs ok a bizakodásra

A Fidesz korábban gránitszilárdságúnak jellemezte a 2011-es alaptörvényt, lassan viszont már többször módosítják, mint az Egyesült Államok 1787-ben elfogadott alkotmányát – így reagált az LMP, az Orbán Viktor által meglebegtetett alkotmány felülvizsgálatra. Csárdi Antal szerint nincs ok a bizakodásra, a kormányfő bejelentése semmi okot nem ad a bizakodásra.„Az eddigi tapasztalatok mindig azt mutatták, hogy a Fidesz mindig igyekezett a demokratikus lehetőségeit az állampolgároknak csökkenteni, alapvetően azért, hogy minél kevesebb beleszólása legyen az embereknek abba, hogy mit és hogy döntenek, milyen mechanizmusokon keresztül, kiket hoznak nyertes vagy vesztes pozíciókba” – fogalmazott.

Orbán: Jók vagyunk úgy, ahogy vagyunk

A miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról is beszélt, hogy szerinte népességcsere zajlik Európában, részben azért, hogy a spekulánsok, mint amilyen Soros György is, sok pénzt kereshessenek a kontinens tönkretételével. Közölte: nyílt sisakkal kell harcolni Soros Györggyel és az ő „hadseregével” szemben

„Azért akarják tönkretenni Európát, mert abból nagy profitot remélnek, a pénzügyi spekulánsok már csak ilyenek – fogalmazott, hozzátéve: mi nem akarunk összekeveredni másokkal, jók vagyunk úgy, ahogy vagyunk, mind a kereszténységet, a nyelvet, a kultúrát, mind pedig az életmódot tekintve, továbbá a vallásszabadságot és a családról, a férfi-nő viszonyról vallott felfogást illetően is.”

Az európai politikáról Orbán Viktor úgy nyilatkozott: az ő ízlése szerint kedvező dolgok történnek, „megjelentek a keményfiúk az európai politikában, és mi úri gyerekek és zsúrfiúk vagyunk azokhoz az új vezetőkhöz képest, akik most kinyitották a szájukat”. Példaként említette Ausztriát és Olaszországot.

A jövő évi büdzsé tervezetét Orbán úgy jellemezte: masszív és földrengésbiztos költségvetést, a biztonságos növekedés költségvetését állították össze. A tervezett 1,8 százalékos hiányról szólva jelezte: a működést tekintve nullás a büdzsé, vagyis annyit költenek az ország működésére, amennyit előállítanak, a hiány „ a jövőbe történő beruházásokból van”. Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, könnyen lehet, hogy a következő évek gazdasági válságban fognak telni, de azt szeretné, hogyha így lesz, akkor se legyenek megszorítások, amihez pedig fegyelmezett gazdálkodás kell.

hirtv.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com