Márciusig meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat az EU

putyin3

Az Európai Unió hat hónappal, március 15-ig meghosszabbította az Ukrajna területi integritásának megsértése és függetlenségét aláásó vagy fenyegető intézkedések miatt Oroszország ellen bevezetett korlátozó intézkedéseket – közölte csütörtökön az Európai Unió Tanácsa. 

Az intézkedések vagyoni eszközök befagyasztásából és utazási tilalomból állnak, és továbbra is 155 emberre és 44 vállalatra vonatkoznak.Az uniós tagországok külügyminisztereinek tanácsa a helyzet értékelését követően nem tartotta indokoltnak a szankciórendszer módosítását. 

Az unió 2014 márciusa óta több lépésben vezetett be korlátozó intézkedéseket Oroszországgal szemben. Az intézkedések válaszok voltak a Krím jogellenes annektálására és Ukrajna szándékos destabilizációjára. 

Az ukrán válság miatt bevezetett uniós korlátozó intézkedések között szerepel a Krímből és Szevasztopolból származó termékek behozatali tilalma, valamint egyes termékek és technológiák exportjának tiltása.

Ezek mellett 2014-ben az EU lemondta az EU-Oroszország csúcstalálkozót, és úgy határozott, hogy nem rendezi meg a szokásos kétoldalú csúcstalálkozókat az orosz féllel. Az unió a vízumkérdésről, valamint az EU és Oroszország közötti új megállapodásról folytatott tárgyalásokat is felfüggesztette.

Az uniós vezetők 2015 márciusában a szankciók időtartamát a minszki megállapodások teljes körű végrehajtásához kötötték, ami még nem történt meg.

 

 

Reuters/MTI

 


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com