Már szinte minden szezonra jellemző szakmában hatalmas a munkaerõhiány a Balatonnál

Screen Shot 2019-06-09 at 9.10.36 AM

Egyre nehezebben tudják megoldani a balatoni vállalkozók a munkaerőhiány okozta problémákat. Már nem csak szakács és felszolgáló, de szinte minden szezonra jellemző szakmában hatalmas a hiány. Van olyan vállalkozó, aki ki sem tud nyitni, míg olyanok is vannak, akik már kénytelenek voltak bezárni, mert a dolgozóikat elcsábította egy másik vendéglős.

Árván és bezárva áll egy büfékocsi Ábrahámhegyen, miután az üzemeltetője nem talál hozzá alkalmazottat. Pár éve még válogatni lehetett a jelentkezők között, mostanra azonban nagyot fordult a kocka. Szepesi Gusztáv elmondta, hogy volt, akiket megpróbált alkalmazni, még a szezon előtt leléptek.

A vállalkozók egy része ki sem nyitott. Még a sokak által kedvelt badacsonyi büfésoron is egymást érik a bezárt borozók, vendéglők. Akadt, aki kénytelen volt engedni a színvonalból.

„Az ismeretségi körben van olyan büfés, akinek csökkentenie kellett az étlapot. Hisz, munkaerőhiány miatt képtelenség ennyi ételt előállítani. Én azt gondolom, hogy ez idővel a turizmus rovására fog menni. Szerintem az idén már meg fog látszani” – mesélte Szepesi Gusztáv.

A vendéglátásban dolgozók közül nagyon sokan külföldön vállalnak munkát, de ők azt mondják, hogy ha megfelelő helyet találnak, akkor nyárra szívesen jönnek haza.

Heim Sarolta, a BL Yacht Club recepciósa elmondta, nyolc éve kint dolgozok Ausztriában „és nagyon sok ismerősre tettem szert és csupa jót hallottam erről a helyről és ezért úgy gondoltam a tavaly nyáron, hogy félig-meddig hazatelepülök, és a nyarat ezentúl szeretném a Balaton parton tölteni.”

A szakemberek azt mondják, hogy ilyenkor ez a téma a szezon előtt évek óta mindig előkerül, de a helyzet messze nem olyan rossz, mint ahogy a hírek bemutatják..

„Kontraproduktív volt az előző éveknek a rémhírkeltése, egyre többen szeretnének a Balatonra jönni dolgozni. egyre több a minőségi, jó hírű és jó nevű munkahely, ahol megfelelő körülményeket és megfelelő béreket kapnak az itt dolgozók” – állítja Tóth Balázs, a Balatoni Kör alelnöke.

A munkaerőhiány nem egyformán jelentkezik a különböző szinteken: a tapasztalat azt mutatja, hogy azok a helyek találnak jó munkaerőt, amelyek a minőségre helyezik a hangsúlyt.

atv.hu

Fotó: Hírhatár


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com