Már hatmilliárdnál is többe kerül a moszkvai magyar követség új székháza

moszkvai magyar követség új székháza

Kellett negyedmilliárd a műszaki ellenőri feladatokra is: átépítik a Balassi intézet és az Eximbank moszkvai épületét, hogy jusson hely a nagykövetségnek.

 

Tovább drágult a moszkvai magyar kulturális intézet háromszintes, Povarszkaja utcai épületének átalakítása.

Az újabb költségekre az uniós közbeszerzési értesítő mutatott rá: a külügy közbeszerzést írt ki a korábban nyélbe ütött beruházás műszaki ellenőri feladataira is, a munkát pedig 244,89 millió forintért, tandemben vállalta el az 3E International Beruházás-szervező Kft. és az ÓBUDA-ÚJLAK Beruházásszervező és Fővállalkozó Zrt.
Korábban a Napi.hu írta meg, hogy a tényleges felújítási munkát a külügyi tendereken amúgy jól futó Mega-Logistic Beruházási és Üzemeltetési Zrt.-t nyerte el, ami egy közbeszerzés egyedüli ajánlattevőjeként, 5,746 milliárd forintért vállalta a feladatot.
A műszaki ellenőri megbízatással együtt így már nettó 6006890000 forintba kerül a projekt, a munkát pedig összesen 2415 négyzetméteren végzik majd.

Ide költözik a követség

Az ingatlan egyébként nem csak Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központnak (vagyis a Balassi Intézet helyi fiókszervezetének) ad otthont, de ide jegyezték be az Eximbank moszkvai székházát is.

Az épület homlokzata egy tavaly nyáron készített Google-fotó alapján nem szorulna felújításra, de a beruházás nem csak kozmetikai célokat szolgál. A 24.hu információi szerin ide költözik át majd a moszkvai nagykövet rezidenciája, mert jelenlegi a követség jelenlegi székháza szintén felújításra szorul.

Volt egy kis per, de kit zavar
Az Átlátszó 2013-ban arról írt, hogy a Mega-Logistic annak az eredetileg terménykereskedelemmel foglalkozó Galla Invest Kft.-nek az átalakulásával jött létre, amely felbukkant a volt kisgazda államtitkár, Szabadi Béla büntetőügyében is. A Galla Invest Kft. az első Orbán-kormány idején Szabadi utasítására áron alul vásárolhatott a földművelési minisztérium tulajdonában lévő Tartalékgazdálkodási Kht. stratégiai élelmiszerkészletéből több tízezer tonna lisztet és cukrot. Az akkori tulajdonos-ügyvezetőt, Lóki Gézát a perben a bíróság okirat-hamisításért elítélte.

Ez azonban egyáltalán nem akadályozza meg az állami intézményeket abban, hogy később is további megbízásokkal lássák el a Lóki család érdekeltségeit.

N

Fotó: Népszava

 


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com