Már a negyedik bizottság marasztalta el Brüsszelben a magyar kormányt

Orbán Viktor

Újabb európai parlamenti bizottságban marasztalták el Magyarországot. Ezúttal a kulturális és oktatási bizottság javasolta, hogy folytassák le a 7-es cikkely szerinti eljárást Magyarországgal szemben, amely akár a szavazati jog elveszítéséhez is vezethet.

A bizottság három problémás területet: a felsőoktatást, a romák szegregációját, valamint a médiaviszonyokat nevezett meg. A felsőoktatással kapcsolatban elsősorban a Közép-európai Egyetemet ellehetetlenítő lex CEU törvényről van szó az ajánlásban.

romák szegregációjával kapcsolatban megjegyzik, hogy az nemcsak az oktatásra van kihatással, hanem a romák későbbi integrációjára, például a munkaerőpiacon.

médiaviszonyokkal kapcsolatban felróják, hogy kormányközeli oligarchák kezébe kerültek a vidéki napilapok, vagy, hogy van olyan kormányközeli portál, amely feketelistát közöl újságírókról.

A jelentést nagy többséggel – 13 igen és 4 nem szavazattal, 8 tartózkodás mellett – fogadta el a bizottság.

Ezzel már négy európai parlamenti szakbizottság mondja azt, hogy meg kell indítani a 7-es cikkely szerinti eljárást Magyarországgal szemben. Ezeket a véleményeket a LIBE fogja összegezni júniusban, ahol szintén szavazásra bocsátják a jelentéseket. Az Európai Parlament plenáris ülése pedig szeptemberben dönt arról, hogy tovább megy-e az ügy.

hirtv.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com