Május 1. Székelyudvarhelyen

1430453955_9365

A Budapesttől majdnem 700 kilométerre fekvő Székelyudvarhelyen körülbelül 35 ezren élnek. Május elseje alkalmából megkérdeztük Lukács László független polgármesterjelöltet, ők hogyan ünnepelnek .

Lukács László elmesélte, hogy 1989 előtt még ugyanaz folyt náluk, Székelyudvarhelyen, mint bármelyik másik román városban, vagy faluban. A központi majálisok során mindenki vitte magával a sütögetni valót a városi központi parkba, ahol együtt készítették el az ételeket.

1989 után azonban változtak a dolgok. Helyszínként a Szejke és a Kerekerdő váltogatták egymást, a Kerekerdős időkben vérre menő focibajnokság folyt a Rózsa utca és a Szent Imre utca csapatai között. Később visszakerült Szejkére az ünneplés, amely korábban fürdőtelep volt. Orbán Balázs vásárolt itt még korábban területeket, az ő szobra is díszíti a várost.

A máig sem változott hagyományok szerint a majálisozók biciklivel mennek ki a városból. Évekkel ezelőtt még csupán pár százan, most azonban már 4-5 ezren tekernek az ünnepségre. A majálison lacikonyha, ugrálóvár és nagyszínpad várja és szórakoztatja az embereket. Az ünneplés este 5-6 óráig tart, ekkor pedig koncertek következnek.

Székelyudvarhelyen is néha megtalálni a májusfa állítás hagyományát, amikor színes szalagokkal díszített ágakkal jelzik, melyik házban van még hajadon lány. Bár a szokás inkább a vidékre jellemző, nem ritka, hogy errefelé is látni egy-egy így feldíszített házat.

majusfa majusfa_13


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com