Majdnem a duplájára drágult a krumpli egy év alatt

krumpli

Májusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, áprilishoz viszonyítva 0,7 százalékos volt az árak emelkedése – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 4,0 százalékra emelkedett az áprilisi 3,8 százalékról.
    
A fogyasztói árak átlagos éves emelkedése megegyezett az előző havival és a piaci elemzők várakozásával.
    
Az élelmiszerárak emelkedése az áprilisi 5,2 százalékról 5,6 százalékosra gyorsult, az üzemanyagoké 6,9 százalékról 5,8 százalékra mérséklődött, bár egy hónap alatt 3,1 százalékkal kerültek többe. A dohányárúk drágulása alig változott, az áprilisi 12,7 százalék után 12,6 százalékos volt májusban.
    
Az élelmiszerek drágulását az idényáras élelmiszerek 15,2 százalékos áremelkedése húzta, bár a növekedési ütem lefékeződött

a burgonya ára áprilisban 83,6 százalékkal volt drágább, mint tavaly

míg májusban 30,9 százalékkal. A friss zöldségek inflációja 37,2 százalékról 30,8 százalékra lassult.
    
A liszt 9,8 százalékkal, a sertéshús 8,8 százalékkal, a kenyér 7,1 százalékkal drágult. A tojás és a tej ára ugyanakkor 6,0 százalékkal mérséklődött.
    
A szolgáltatások harmadik hónapja 3,0 százalékkal drágábbak, mint egy évvel korábban, májusban a belföldi üdülés 7,3 százalékkal került többe az áprilisi 6,0 százalék után, a külföldi utazások áremelkedése 6,8 százalékról 5,6 százalékra lassult. A lakbérek 9,6 százalékkal, az egészségügyi és testápolási szolgáltatások tarifái 5,8 százalékkal emelkedtek, a telefonálás és az internet ismét olcsóbb, mint egy éve volt.
    
A tartós fogyasztási cikkek az előző hónaphoz képest változatlanul 0,7 százalékkal kerültek többe, mint tavaly. Az új autók ára azonban 7,2 százalékkal emelkedett és a bútorárak is 4,2 százalékkal mentek fel.
    
Az év első öt hónapjában 3,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a múlt év azonos időszakához mérve.

atv.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com