Magyarországnyi lyuk jelent meg az Antarktisz közepén

magyarországnyi lyuk

A kutatók nem értik, miért pont most és pont ott jelent meg a hatalmas kráter.

Hatalmas lyukat vettek észre kutatók az Antarktiszon a Weddel-tengernél, és egyelőre nem értik, miért jelent meg az Ausztria méretű kráter.

A lyuk szeptember 9-én bukkant fel a műholdképen.

Az ilyen jelenségek nem számítanak újdonságnak, a kutatók ismerik őket, de általában a partokhoz közel szoktak megjelenni, ahol vékonyabb a jégtakaró. A jégen ütött krátereknek polynya a neve, és úgy keletkeznek, hogy az óceáni áramlatok a felszín felé nyomják a meleg vizet, amely így megolvasztja a jégtakarót maga felett. Aztán, ahogy a víz kapcsolatba lép a hidegebb levegővel, lehűl, visszasüllyed az alsóbb rétegekbe, ahol az áramlatok újra felmelegítik, és kezdődik az egész elölről.

A Weddell-polynya érdekessége, hogy negyven éve senki nem látta, mígnem tavaly megjelent a műholdképen.

A hetvenes években többször is észlelték, majd évtizedekre eltűnt. Tavaly újra megjelent, mára pedig hatalmas, 80 ezer négyzetkilométeres lett. Ez körülbelül Ausztria területével egyenlő, de nem sokkal kisebb Magyarországnál sem. 

  A kutatók még mindig keresik az okát, hogy miért tűnt fel a lyuk 40 év után, és miért jelent meg újra két, egymást követő évben. A Princeton Egyetem klímakutató intézete szerint még korai lenne a klímaváltozáshoz kötni a jelenséget. A németországi Kielben található Helmholtz Óceánkutató Központ kutatói szerint viszont a polynya újbóli feltűnése megerősíti az ő klímamodelljüket, amely meg is jósolta, hogy a lyuk megint kialakulhat.

Míg más modellek az ilyen képződményekre inkább rendszerhibaként tekintenek, a kieli modell rendszeres jelenségként kezeli őket.

via QuartzIndex


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com