Magángéppel érkezett Hongkongból Habony Árpád és Demján Sándor

habony és demján

Illusztris vendégekkel, többek között Demján Sándor nagyvállalkozóval és Habony Árpád informális miniszterelnöki tanácsadóval a fedélzetén landolt egy Makaóból érkező magángép Ferihegyen, múlt hét pénteken – írja a Magyar Nemzet.

lap fotókat is közölt a gép utasairól, akik között ott volt még Békés Balázs nemzetközi adótanácsadó és ügyvéd, továbbá Csányi Sándor OTP-elnök és Demján Sándor közös vállalatának, a Granit Polus Groupnak a jogi alelnöke, Sallay András is.

A Flightradar adatai alapján a gép Makaóból érkezett, a Magyar Nemzet információi szerint a letelepedésikötvény-programmal kapcsolatban jártak Habonyék a Makaó mellett fekvő Hongkongban.

A lap emlékeztet rá: a letelepedési kötvények legnagyobb hasznát a Hongkongban bejegyzett Hungary State Special Debt Management (HSSDM) fölözte le. A kínai kötvényforgalmazási engedélyt ugyan nem ez a cég, hanem a Kajmán-szigeteken bejegyzett, hasonló nevű Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) kapta meg az Országgyűlés fideszes többségű gazdasági bizottságától még 2013-ban. Utóbbi cég egyszerűen átadta a kereskedés jogát a HSSDM-nek.

A legtöbb letelepedési kötvényt a kínaiak vették, az egész üzlet hasznának a 85 százaléka tehát a hongkongi cégnél landolt. A legfrissebb, március végi adatok szerint kötvényjegyzés útján közel 4800 külföldi kapott letelepedési engedélyt, de számuk 6600 fölé nőhet, hiszen ennyien várnak még a dokumentumukra. Ez azt jelenti, hogy 113–157 milliárd forintos bevétel 85 százaléka, azaz 96–133 milliárd forint landolhatott a hongkongi cégnél.

A Magyar Nemzet szerint lehet, hogy véletlen az utazás időpontja, mindenesetre a hónap végéig, azaz június 30-ig áll nyitva az a jogi kiskapu, amely lehetővé teszi a külföldi cégek adó- és járulékmentes adásvételét. Ez egyfajta adóamnesztia – az új szabályozás szerint két hetük van még az érdekelt vállalkozások tulajdonosainak, strómanjainak arra, hogy tisztára mossák a pénzüket.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com