Macedónia akár már ma beperelheti Magyarországot, és jó eséllyel nyer – állítja a nemzetközi jogász

orban es gruevszki

– Miután egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy a macedón ex-miniszterelnök Magyarországra érkezésében mennyi magyar kormányzati közreműködés volt, lassan ideje elkezdeni számba venni az okozott károkat, és gondolkodni a következményeken – írta hosszas, a nemzetközi jogi vonatkozásokat tételesen elemző Facebook-bejegyzésében Lattmann Tamás. A nemzetközi jogász szerint:

  • az uniós kötelezettségszegési eljárást a Schengen határőrizeti kódex megsértése miatt borítékolhatjuk
  • a diplomáciai járműveket és személyzetet a nemzetközi jog, egészen pontosan a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény alapján nem lehet olyasmire használni, ami a fogadó állam közrendje ellen irányul – márpedig ez egyértelműen az. A bécsi egyezmény sérelme esetében pedig különleges helyzet áll fenn, ugyanis az egyezmény kiegészítő jegyzőkönyve lehetővé teszi, hogy ilyen egyezmény-sértés esetén a sérelmet szenvedett állam azonnal, minden további nélkül a Nemzetközi Bírósághoz forduljon, ami az így megindított peres eljárásban kötelező ítéletben mondja ki a jogsértés tényét. Ezt a jegyzőkönyvet mind Magyarország, mind pedig Macedónia megerősítette annak idején, tehát az alkalmazható a jelen helyzetre.

„Azaz Macedónia akár már ma be is perelhet minket minden további nélkül, és jó eséllyel nyer. Nagyon gáz” – fogalmazott a nemzetközi jogász.

Lattmann azt is írta, ne értse félre senki, „azzal semmi gondom, ha valaki őrült tempóval, üvöltve veti bele magát a vasvillába, de ha maga előtt tartja közben az egész országot, akkor ott már muszáj lesz a személyes felelősségről is beszélni”.

Csakhogy az Orbán-kormány a felmerülő, sőt sokasodó kérdésekre sem hajlandó felelni a volt macedón miniszterelnök szökésében nyújtott magyar hatósági és diplomáciai segítség ügyében, nemhogy felelősségvállalásról lenne szó. Nikola Gruevszki, a vesztegetésért két év börtönre ítélt macedón exkormányfő a napokban saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy Magyarországon tartózkodik. A legújabb fejlemények fényében tehette mindezt azért, mert a nemzetközi sajtó leleplezte a magyar kormány különböző szintű vezetőivel, de elsősorban Orbán Viktor kormányfővel közösen szőtt és végrehajtott szökési terveit.

168óra

 


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com