Ma van a magyar költészet napja, elindult a Versmaraton

Jordán Tamás; Luther Márton

Hétfőn a Magyar Nemzeti Múzeumnál evangélikus iskolák diákjai szavalták el az Erős vár a mi Istenünket József Attila fordításában. Ma pedig a Kossuth Rádióban szólnak a legjobb magyar kortárs versek 12 órán át.

1964 óta ezen a napon, április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját, József Attila (1905-1937) születésnapjára emlékezve. A jeles napon minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és különféle versenyekkel tisztelegnek a magyar költészet nagyjai előtt. A rendezvényeken azonban nemcsak a klasszikus, de a kortárs költők versei is szerepelni szoktak.

A programok idén már 10-én, hétfőn elkezdődtek. A Magyar Nemzeti Múzeumnál Jordán Tamás Kossuth-díjas színművész és rendező, a Weöres Sándor Színház igazgatójának vezetésével tartották a Nagy Versmondást. A rendezvényen evangélikus iskolák 500 diákja szavalta el Luther Márton Erős vár a mi Istenünk című művét, József Attila fordításában.

Jordán Tamás; Luther Márton

Ez egyébként egy kevésbé ismert szövegváltozatnak számít. A költő az 1930-as években, az új evangélikus énekeskönyv összeállításakor hirdetett jeligés pályázatra készítette el a saját fordítását. Arra azonban, hogy a pályázók között József Attila is szerepelt, csak jóval később, az 1960-as években derült fény egy levéltárrendezés során.

Jordán Tamás; Luther Márton

Képek: Marjai János, MTI

Kedden délelőtt pedig elkezdődött a hetedik Versmaraton a Magyar Rádió Márványtermében, ahol

12 órán keresztül kortárs költők szavalják verseiket. Az eseményt élőben közvetíti a Kossuth Rádió.

Személyesen olvassa fel verseit mások mellett Szentmártoni János, G. István László, Serfőző Simon, Falusi Márton, Lackfi János, Térey János, Filip Tamás, Mezey Katalin, Terék Anna, Géczi János, Kukorelly Endre és Rónai-Balázs Zoltán is.

versmaraton

Szintén szerepel a Versmaratonon Murányi Zita, Székelyhidi Zsolt, Marno János, Kalász Márton, Szőcs Géza, Végh Attila, Kodolányi Gyula, Tornai József, Horkay Hörcher Ferenc, Makkai Ádám, Simon Adri, Ughy Szabina és Lezsák Sándor.

A helyszínen ingyenesen hallgatható Versmaraton élőben követhető a mediaklikk.hu és hirado.hu internetes oldalakon keresztül is.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com