Ma több ezer tanár sztrájkolt volna, de a tankerületek megfosztották őket ettől

pedagogus sztrajk, 168ora

Szerdán országos sztrájkot tartott volna a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, azonban minden törekvésük ellenére nem sikerült megállapodni az egyes tankerületekkel az úgynevezett elégséges szolgáltatásokról, ami nélkül nem lehet törvényes a sztrájk.

Az elégséges szolgáltatás egy definiálatlan fogalom, ezt használták ki a Klebelsberg Központ tankerületei, ugyanis olyan mértékű munkát vártak volna a tanároktól a sztrájk alatt is, amivel pont a sztrájk lényege, a figyelmeztető munkabeszüntetés maradt volna el. A kötelező egyeztetés is lassan haladt a PDSZ-szel, végül pedig le is kellett fújni a sztrájkot. Amennyiben a PDSZ törvénytelen, úgynevezett fekete sztrájkot tartott volna, annak az egyes tanárokra munkajogi következményekkel járt volna, illetve a szakszervezet is viselte volna a következményeit.

A tanárok egyébként az alábbi pontokat követelik:

  • a közalkalmazotti illetménytábla rendezését, azaz béremelést (a szakmunkás bérminimum közel azonos a tanári fizetéssel);
  • a pedagógusok kötelező óraszámának visszaállítását 22 tanórára;
  • a kötelező és egyéb túlórákat fizessék ki;
  • a pedagógusbérek ismét kövessék a minimálbér emelkedését;
  • illetve a mostani problémát is jelentő sztrájktörvény módosítását.

A PDSZ korábban lapunkkal közölte, hogy az ellehetetlenült sztrájk miatt minden hazai és nemzetközi jogi fórumon végigviszik az ügyet, ugyanis a munkavállalók egyik alapvető joga, a sztrájkjog nem tud érvényesülni.

168óra

Fotó: 168óra


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com