London felfüggeszt minden magas szintű érintkezést Moszkvával, és orosz diplomatákat utasít ki

theresa_may

A brit kormány kiutasít 23 olyan orosz diplomatát, akikről megállapította, hogy hírszerzési tevékenységet folytatnak Nagy-Britanniában, és felfüggeszt minden magas szintű diplomáciai érintkezést Oroszországgal – jelentette be az MTI tudósítása szerint Theresa May brit miniszterelnök.

Az intézkedések előzménye az angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet, amelynek célpontja Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal volt.

A brit kormányfő által szerdán bejelentett intézkedések között szerepel az is, hogy visszavonták Szergej Lavrov orosz külügyminiszter londoni meghívását, és sem brit kormányilletékesek, sem a brit királyi család tagjai nem lesznek jelen a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. Theresa May szerint a kiutasításokkal London a következő évekre szinte megbénítja Oroszország nagy-britanniai hírszerzési tevékenységét.

Theresa May hétfő este tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit a vizsgálat eddigi eredményeiről, miszerint fegyverekben is használható, Oroszországban kifejlesztett idegméreggel követték el a gyilkossági kísérletet. May azt mondta, London szerdán tekinti át részleteiben az orosz kormány válaszát, de ha az nem lesz hiteles, akkor a brit kabinet azt a következtetést fogja levonni, hogy az orosz állam törvénysértő módon erőt alkalmazott az Egyesült Királyság ellen.

A Kreml alaptalan vádaskodást emleget, és visszautasította a brit ultimátumot, mondván, hogy Oroszországnak semmi köze ahhoz, ami Nagy-Britanniában történt. Szergej Lavrov szerdán azt mondta, hogy nem sikerült előrébb jutni a Nagy-Britanniával fellángolt vita rendezésében. Lavrov szerint a London által felhozott vád – miszerint nagy valószínűséggel Oroszország állt az idegméreggel elkövetett támadás mögött – nem tekinthető szilárd vagy komoly állításnak, ez inkább csak politikai mutatvány, amelynek az a célja, hogy félrevezessék a nemzetközi közösséget.

A külügyminiszter ismételten hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia mindeddig nem kért hivatalosan információt a gyilkossági kísérletben használt idegméregről, márpedig Moszkva ragaszkodik ahhoz, hogy London ezt a lépést megtegye. Lavrov hozzátette: Oroszországnak nem volt indítéka arra, hogy megtámadja Szkripalt. Szerinte inkább olyan szereplők tehetők ezért felelőssé, akiknek érdekében áll oroszellenes érzelmeket szítani.

Tusk: „Nagy valószínűséggel” Moszkva áll a mérgezés mögött

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke úgy vélte, „nagy valószínűséggel” Moszkva áll Szergej Szkripal és a lánya ellen Nagy-Britanniában elkövetett mérgezés mögött.

„Teljes szolidaritásomat fejezem ki Theresa May brit miniszterelnökkel a nagy valószínűséggel Moszkva által sugalmazott brutális támadás után” – írta Twitter-üzenetében Tusk, és közölte: „kész” a Szkripal-ügyben Nagy-Britannia és Moszkva között keletkezett diplomáciai válságot felvenni a jövő héten Brüsszelben tartandó következő európai uniós csúcstalálkozó napirendjére. Kijelentette, hogy az Európai Unió megvárja London lépését, mielőtt még bármiről is döntene a volt ügynök és lánya megmérgezése ügyében.

„Egy dolgot le kell szögezni: ebben a helyzetben létfontosságú a szolidaritásunk és az egységünk” – tette hozzá.

Ugyancsak szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője leszögezte, hogy Moszkvának semmilyen formában nem volt köze Salisbury városában elkövetett gyilkossági kísérlethez. Újságírók előtt kijelentette: Oroszország elutasítja az ellene felhozott teljesen alaptalan brit vádakat, amelyeket semmiféle bizonyíték nem támaszt alá. „Reméljük, hogy a józan ész kerekedik majd felül, és más országok legalább felteszik maguknak a kérdést, hogy tényleg van -e valamilyen bizonyíték, és hogy valóban megalapozott-e a Moszkvát célzó megtorlás” – tette hozzá. 

Moszkva továbbra is nyitott a Nagy-Britanniával folytatandó együttműködésre, de ha London bármilyen megtorló intézkedést tesz, arra Oroszország válaszolni fog – mondta a Kreml szóvivője.

A 66 éves Szergej Szkripalt és 33 éves lányát, Juliját eszméletlen állapotban találták március 4-én a délnyugat-angliai Salisburyben. Azóta „válságos állapotban” kórházban ápolják őket.

mno.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com