Levelet küldött az Európai Unión kívül élő magyar állampolgároknak Orbán Viktor

orbán ír

A miniszterelnök egyebek közt arra hívja fel a figyelmet, hogy mostantól az Európai Parlamenti szavazáson is részt vehetnek a közösség területén kívül élő állampolgárok.

Az Európai Tanács javaslata alapján a magyar jogrendszerbe is bekerült az a módosítás, melynek értelmében a magyar lakóhellyel nem rendelkező állampolgárok aktív szavazójoggal bírnak majd a május 26-i európai parlamenti választáson – mondta az InfoRádiónak Tóth Erik.

A Nézőpont Intézet elemzője elmondta: a miniszterelnök levele tájékoztat a megváltozott körülményekről, majd azokat az európai uniós jelszavakat fogalmazta meg, amelyet a kormánypártok és személyesen Orbán Viktor a legfontosabbaknak tart, végül pedig szavazásra buzdítja a választópolgárokat.

A szakértő szerint 5-15 ezer olyan magyar állampolgár lehet, akik magyarországi lakhellyel nem rendelkeznek, de élnének szavazati joggal.

Ez a szám az eredményeket érdemben nem befolyásolja majd, de a részvétel függvényében egy-egy párt számára – különös tekintettel a kormánypártokra – fontos lehet – tette hozzá.

Forrás: InfoRádió

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com