Létezik olyan, hogy semleges nemű? – Ausztrália megmutatja

letezik-olyan-hogy-semleges-nemu-ausztralia-megmutatja

- A legfelsőbb bíróság elismeri, hogy egy személy lehet se nem férfi, se nem nő, és ezért engedélyezi a ‘nem meghatározott’ nemi kategória hivatalos használatát – ismertette a bíróság egyhangú döntését a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

Az ügy a magát semleges neműként meghatározó, Norrie néven ismert személyre összpontosult, aki évekkel ezelőtt szállt harcba a harmadik nemi kategória elfogadtatásáért. A csupán egyetlen nevet használó Norrie eredetileg férfinak született, de 1989-ben nemváltoztató műtéteken esett át. Később nőként sem érezte magát boldognak, így nem nélkül kívánt tovább élni.

 Norrie 2010 februárjában került a világsajtó figyelmébe, amikor az új-dél-walesi anyakönyvi hivatal elfogadta, hogy az aktivista nemét “nem meghatározottként” vegyék nyilvántartásba. Nem sokkal később azonban a hivatal visszavonta korábbi döntését, arra hivatkozva, hogy az irat érvénytelen, azt tévedésből adták ki.

Az intézkedés nyomán egy sor bírósági fellebbezésre került sor, amelyek eredményeként az új-dél-walesi fellebbviteli bíróság tavaly elismerte Norrie-t semleges neműként. Az ausztrál legfelsőbb bíróság ezt a döntést erősítette meg szerdán.  Norrie tavaly azt mondta az AFP hírügynökségnek, hogy az emberek többségének nincs problémája a “nem meghatározott” nemi kategória elfogadásával. Az interszexuálisokat segítő Organisation Intersex International Australia szervezet üdvözölte az ausztrál legfelsőbb bíróság döntését.

Forrás: Hirhatar.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com