Lesz, akinek vissza kell fizetnie a decemberi nyugdíját

nyugdij

Az év vége felé gyakran felmerül a kérdés, hogy a nyugdíj vagy a korhatár előtti ellátás folyósítása melletti keresőtevékenység miatt az évből hátralévő időre szüneteltetni kell-e az ellátás folyósítását vagy sem. 

Amíg az ellátásban részesülő személy adott évi (nyugdíjjárulék-alapot képező) keresete nem éri el az év első napján kötelező minimálbér 18-szorosát, azaz idén 2 484 000 forintot, a keresete mellett az ellátást is korlátozás nélkül felveheti. Ha azonban a kereset meghaladja az éves keretösszeget, a következő hónap 1. napjától az év végéig az ellátás folyósítását szüneteltetni kell. Ha a keretösszeg túllépésére decemberben kerül sor, a decemberi ellátást vissza kell fizetni – írja a hvg.hu.

A nyugellátásban részesülő személynek kötelezettsége bejelenteni azt a tényt, hogy a keresőtevékenységből származó nyugdíjjárulék alapja meghaladta a fenti összeghatárt, azonban ettől függetlenül a nyugdíjfolyósító szerv az állami adóhatóság adatszolgáltatása alapján hivatalból intézkedik az ellátás fentiek szerinti szüneteltetéséről.

Az éves keretösszeg elérése miatti nyugdíj szüneteltetését nem befolyásolja, hogy a keretösszeg elérését követően az érintett személy megszünteti-e a munkaviszonyát. Az e jogcímen történő szüneteltetés azonban csak az adott éven belül áll fenn, azaz a követő év januárjától a nyugellátást automatikusan újra folyósítják.

Forrás: hvg.hu*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com