Lengyel László: Orbánnak ebbe már bele kellett volna buknia

2012.04.12 Lengyel László,a Pénzügykutató vezetõje

Lengyel László egyetért az ellenzéki pártokkal abban, hogy jogállamban egy ilyen horderejű botrányba azonnali hatállyal belebukna a kormány. A politológust a magyar közvilágítási projektekről szóló OLAF-jelentésről, az Orbán Viktor vejéhez köthető óriási méretű csalássorozatról a Hír TV Egyenesen című műsorában kérdezték.

A demokratikus közélet ott kezdődik, hogy nem lehet azt mondani egy tisztességesen nyomozó ügyésznek, hogy „most inkább nézz félre” – fogalmazott. Szerinte az igazán felháborító ebben az ügyben, hogy az ügyészek valószínűleg pontosan tudják, hogy itt ennek most nagyon utána kéne menni, szívük szerint nyomoznának is, de mégsem lépnek.

Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy azért mégiscsak utoléri például az Európai Unió önmagát. Mostanra az OLAF-jelentés révén kiderült: ha lassan is, de az unió eljutott addig, hogy megmozduljon a külső szemmel is óriásinak tűnő magyarországi korrupció ellen, hiszen „Nyugat-Európából nézve ez azért egy képtelenségnek látszik, hogy ez a miniszterelnök családja.”

Nézzünk már egy vagyonvizsgálatot az isten szerelmére! – mondta ki, utalva arra, hogy az elmúlt években itt Mészáros Lőrinctől Tiborcz Istvánig hosszú névsora lett azoknak, akik a nulláról indulva most már százmilliárdokra rúgó vagyonokkal állnak a saját lábukon.

Eközben – és ez legalább annyira tragikus – az az irdatlan mennyiségű pénz, amit az EU például a közvilágítás korszerűsítésére nyújtott, silány és fenntarthatatlan fejlesztésekre ment el. Nem csak az a baj, hogy ellopták ezeket a pénzeket, hanem az is, hogy működési költség például a látványberuházásoknál vagy a stadionoknál sehol se lett betervezve, ezek itt maradnak a nyakunkon egy kormányváltás után is.

Ezekből a pénzekből ipari üzemek, valódi szolgáltatások, bevételt termelő dolgok is épülhettek volna, ehelyett ezek csak vinni fogják a pénzünket. Mészáros Lőrinc, aki egyébként offshore-számlákra viszi ki, soha nem fog ebbe pénzt tenni – mondta. Lengyel a 70-es évekbeli helyzethez hasonlította a mostanit, amikor a kohók felújításába kezdtek el irdatlan pénzt fektetni. Annak amúgy a rendszer összeomlása lett a vége.

Szerző: Nagy András

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com