Lemondott az amerikai egészségügyi miniszter, mert közpénzből fizettette ki a magánrepülőgépes útjait

Tom Price

Magyarországon ma elképzelhetetlen lenne, hogy egy tárcavezető megbukjon ezért.

Lemondott Tom Price, a Trump-kormány egészségügyi minisztere – jelentette be a Fehér Ház pénteken.

A lemondás vagy az esetleges leváltás napok óta a levegőben volt. A miniszterről – aki hivatalosan egészségügyi és az emberi erőforrások minisztere – ugyanis kiderült, hogy hivatalos utakra magánrepülőgépeket és kormányzati katonai gépeket vett igénybe, amelyek költségeit az adófizetők állták. Donald Trump elnök elfogadta a tárcavezető lemondását.

Price utazási praktikáit Trump elnök is rossz szemmel nézte, nyilvánosan is bírálta, és amikor csütörtökön, majd pénteken is újságírók megkérdezték tőle, hogy vajon meneszti-e a tárcavezetőt, az elnök csupán annyit mondott, hogy majd meglátja. Pénteken délután már azt közölte, hogy estig döntést hoz. Nem Price hozzáértéséről van szó – tette hozzá.

A miniszter május óta legalább 26 esetben vett igénybe magánrepülőgépeket, összesen több mint 400 ezer dollárért, és bár a Fehér Ház engedélyezte katonai különgépek használatát európai, afrikai és ázsiai útjaihoz, ez is több mint félmillió dollárba került.

Price csütörtökön nyilvánosan bocsánatot kért az adófizetőktől és ígéretet tett 52 ezer dollár megtérítésére, illetve a kincstárba történő azonnali befizetésére. Ám sajtóhírek szerint Trumpot annyira felháborította minisztere költekezése, hogy nem nyugtatta meg a költségek egy részének befizetése sem. Miniszteri kinevezése előtt Price georgiai republikánus képviselő volt. Ő az első miniszter, aki elhagyja a kormányt.

A Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders közölte: Trump az eddigi miniszterhelyettest, Don J. Wrightot jelöli majd a tárca élére.

Forrás: Sztárklikk

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com