Lemond Elon Musk a TESLA igazgatóság elnöki posztjáról

elon musk

Megegyezett Elon Musk az ellene eljárást indító amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettel (SEC) abban az ügyben, melyet csalás miatt indítottak a Tesla-alapító ellen.

Az amerikai tőzsdefelügyelet azért nyújtott be keresetet a Tesla első embere ellen, mert Musk még augusztus 7-én közölte a Twitteren, hogy privatizálja a jelenleg tőzsdén lévő vállalatot. A Tesla részvényeinek értéke azonnal szárnyalni kezdett, de ez hamarosan zuhanásba fordult, amikor kiderült, hogy nincs meg a fedezet a privatizáláshoz, a Tesla-vezér pedig közölte, hogy meggondolta magát. Erre a cég részvényesei polgári peres eljárást indítottak, arra hivatkozva, hogy Elon Musk félrevezette őket, és így tetemes anyagi veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni.

A tőzsdefelügyelet megállapítása szerint Musk valójában semmilyen potenciális pénzügyi partnerrel nem folytatott tárgyalásokat a privatizálás kapcsán, és tisztában volt egy ilyen tranzakció bizonytalanságával.

A SEC magyar idő szerint nem sokkal vasárnap éjfél előtt közölte: megegyezésre jutottak Muskkal, melynek értelmében az alapító maradhat a Tesla vezérigazgatója, de távozik az igazgatóság elnöki posztjáról. A tisztségről nem csak egyszerűen le kell mondania, a következő három évben nem is választható meg elnöknek.

Az eljárás során a felek abban is megállapodtak, hogy Musk és a Tesla 20-20 millió dolláros (összesen mintegy 11 milliárd forintos) büntetést fizetnek.

Forrás: hvg


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com