Lehet, hogy Önre is homeopátiás készítményt sóztak a patikában?

homeopátia

Jelenleg nincs törvényi akadálya annak, hogy tudtunk és jóváhagyásunk nélkül homeopátiás készítményt sózzanak ránk a gyógyszertárban. A hatályos jogszabályok ugyanis nem kötelezik a patikust az immár hivatalosan is hatástalan, sőt, olykor veszélyes gyógyszerekről szóló részletes tájékoztatásra. Körjárat a homeopátia körül.

Mi történik a patikában?

Egyre többen panaszkodnak arról, hogy csak otthon vették észre, valójában homeopátiás készítményt vásároltak a patikában.

Nem ritka az sem, hogy a vevőnek (betegnek) a bevált orvossága „kiváltása” gyanánt javasolnak ismeretlen összetételű és hatékonyságú gyógyszert.

Jóllehet, immár hivatalosan is sarlatánságnak minősítették a homeopátiát az alternatív orvoslás ezen fajtáját, számtalan orvos és gyógyszerész esküszik a homeopátiára. Persze, az sem elképzelhetetlen, hogy a meggyőződéses hit helyett inkább anyagi érdekek dominálnak.

A Zárójel értesülései szerint vannak olyan homeopátiás orvosok, akik – megkockáztatva a praxisjog megvonását, netán a börtönbüntetést is – arra is kaphatók, hogy néhány tízezer forint ellenében hamis oltási bizonyítványt állítsanak ki. A homeopátiás  orvoslás képviselői ugyanis gyakran oltásellenesek, és a gyermekükért aggódó szülőknek nem a vakcinálás előnyeit és kötelező jellegét hangsúlyozzák, hanem súlyos mellékhatásokkal riogatják őket.

Európában sarlatánság a homeopátia

A európai tudományos akadémiákat tömörítő szervezet megállapította, hogy a homeopátia működésére semmiféle érdemi bizonyíték nincs, viszont a kockázataira és veszélyeire számos vizsgálat rámutatott. A mostani állásfoglalás mérföldkő az áltudományok visszaszorítását illetően.

Múlt hét vasárnap került fel a European Academies Science Advisory Council (EASAC) weboldalára az az állásfoglalás, amelynek célja, hogy fokozza a homeopátiás készítményekkel szembeni nyomást. Az akadémiai tanács szerint a homeopátiás készítményekkel kapcsolatos állítások hiteltelenek, és a tudományos alapvetéseknek nem felelnek meg.

A dokumentumban – többek között – problémásnak tartják a páciensek tájékoztatását a homeopátiás szerekről, valamint a gyógyszerbiztonsági kérdésekkel kapcsolatban is azt találták, hogy a homeopátiás készítmények gyártása során pocsék a minőségbiztosítási protokollok szintje és alkalmazásának mértéke.

Az EASAC kitér a homeopátiás szerek reklámozására is: az ajánlás szerint az ilyen készítmények és szolgáltatások hirdetéseinek pontosaknak és érthetőknek kell lenniük, és nem lenne szabad olyan, a hatásukkal, biztonságukkal, illetve minőségükkel kapcsolatos állításokat tenni a reklámokban, amelyeket nem lehet reprodukálható bizonyítékokkal alátámasztani. A szervezet 12 oldalas állásfoglalásában szerepel az alábbi mondat is:

A homeopátiával kapcsolatos állítások valószínűtlenek, és ellentmondanak a kémia és a fizika megalapozott elveinek.

Gyermekéleteket követelt az álgyógyszer

Korábban az Index számolt be arról, hogy az amerikai élelmiszer és gyógyszerügyi hivatal, az FDA vizsgálatot indított egy több mint 400 rosszulléttel, és 10 gyerek halálával járó ügyben. A gyerekek mint homeopátiás tablettákat vagy gélt kaptak, ami az ígéretek szerint a fogzásukat könnyítette volna meg. A szülők légzési nehézségről, letargiáról, általános gyengeségről számoltak be az érintett gyerekeknél. A 400 eset, köztük a tíz haláleset az elmúlt hat év alatt gyűlt össze.

Az FDA már 2010-ben figyelmeztetést adott ki a szerekkel kapcsolatban, amikor kiderült, hogy azok ellenőrizetlen mennyiségben tartalmazhatnak belladonna (maszlagos nadragulya) kivonatot.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com