Le kellett mondania a norvég igazságügyi miniszternek, miután a terroristák támogatásával vádolta az ellenzéket

norvég igazságügyi miniszter

Még a vele szemben kezdeményezett bizalmatlansági szavazás előtt bejelentette lemondását Sylvi Listhaug norvég igazságügy-miniszter. Ezzel valószínűleg az összeomlástól mentette meg a kisebbségben kormányzó norvég kormánykoalíciót.

Az ellenzék azért kezdeményezett bizalmatlansági indítványt a parlamentben a jobboldali populista Haladó Párthoz tartozó miniszterrel szemben, mert Listhaug egy korábbi Facebook-bejegyzésében azzal vádolta meg az ellenzéki Munkáspártot, hogy előrébb helyezi a terroristák jogait az ország biztonságánál. (Ez volt az a párt, amelynek az ifjúsági táborában 2011-ben 68 fiatalt ölt meg Anders Breivik szélsőjobboldali terrorista.)

A miniszter azért támadta a Munkáspártot, mert megvétózták azt a javaslatot, ami lehetővé tette volna, hogy bírósági ítélet nélkül megfoszthassák az állampolgárságuktól a potenciális terroristákat.

Az ügy hatalmas politikai vihart kavart az országban, és bár a miniszter később bocsánatot kért szavaiért, az ellenzék nem tartotta a gesztust kellően őszintének.

A lemondást bejelentő posztjában Listhaug azt írta, hogy a Munkáspárt vezetője boszorkányüldözést folytatott ellene, hogy elnémítsa a bevándorlásról folytatott vitát. Azt ígérte, hogy a parlamentben tovább küzd a szigorúbb bevándorlási szabályokért.

Norvég sajtóhírek szerint az Erna Solberg vezette kisebbségi kormány arra készült, hogy a bizalmatlansági indítvány sikere esetén lemond.

(Bloomberg/MTI)


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com