Küszöbön az újabb nagy válság, bedőlhet tőle az euró

olasz kormányfő

Azzal, hogy az olasz kormány durván le akar térni az EU-val közösen meghatározott költségvetési útról, a görög válsághoz hasonló válság jöhet Olaszországban is, és az egész folyamat az euró létét is veszélybe sodorhatja – küldte a kemény figyelmeztetést tegnap Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök az olasz kormánynak.

Az olasz helyzet göröghöz hasonlítása már eleve borzolta a piaci kedélyeket, de erre még rátett egy lapáttal egy vezető olasz kormánypárti politikus, aki újra megpendítette az olasz eurókilépést. Ezek hatására ma reggel ismét brutális esések voltak az olasz pénz- és tőkepiacokon és az euró is szenved a dollárral szemben. Mindezt csak alig enyhítette, hogy a vezető olasz politikus máris tompította kijelentését: szó sincs eurókilépésről a kormány terveiben. Ezt megerősítendő a kormányfő is kénytelen volt megszólalni, hogy nyugtassa a piacokat: szerinte az euró visszafordíthatatlan Olaszországban. 

Erős kijelentések

Már múlt pénteken is arról “suttogtak” Brüsszelben, hogy a felelőtlen olasz költségvetési politika végül olasz eurókilépéshez vezet, ami súlyos megrázkódtatás lenne az egész fizetési övezetnek. Mindez már pénteken is jelentős eséseket okozott a pénz- és tőkepiacokon.

Minderre rátett egy lapáttal az, amit Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tegnap mondott Berlinben, amikor (a piaci nyomás fokozása érdekében?) kvázi a görög válsághoz hasonlította azt, ami felé az olasz helyzet halad. Juncker úgy fogalmazott:

nem szeretné azt, hogy miután a görög válságot sikeresen kezelni tudta a közösség, most ugyanolyan válságig jutnak a folyamatok Olaszországban. Azt is hangsúlyozta: ha engednének az olasz kormánynak a jelentős költségvetési lazításban, akkor mások is hasonlót kérnének, ami az euró végét jelentené.

Nem véletlen, hogy ilyen magas szintről jött a kemény figyelmeztetés és a görög és az olasz helyzet összehasonlítása, ugyanis az előző olasz kormány 2019-re 0,8%-os GDP-arányos deficitet, 2020-ra egyensúlyi költségvetést rögzített, de ezt az idén nyáron felállt Liga-Ötcsillag Mozgalom kormány 2,4%-ra akarja emelni a választóknak korábban tett populista ígéretek betartása érdekében. Ráadásul 3 évig ilyen magasan is tartaná a deficitet az új kormány.

Emelkedhet az adósságráta

Ez Pierre Moscovici uniós gazdasági és költségvetési biztos szerint is azt a veszélyt hordozza magában, hogy nem csökken, hanem újra emelkedik az olasz GDP-arányos államadósság pálya a mostani 133% körülről. Moscovici kedden azt hangsúlyozta: nem engedheti meg az EU, hogy az olaszokkal kivételt tegyen és eltekintsen az uniós költségvetési szabályok alkalmazásától, hiszen egyébként is Olaszországnak a legmagasabbak az adósságszolgálati terhei az egész EU-ban.

A Goldman Sachs elemzői már ki is adták a figyelmeztetést, hogy az emelkedő adósságpálya veszélye benne van a levegőben és emiatt az olasz eszközök leértékelődési nyomás alá kerülhetnek. A helyzet súlyosságát tükrözi, hogy bár a tegnapi Eurócsoport ülésnek nem volt a napirendjén az olasz költségvetési helyzet megvitatása, de végül szóba került és Giovanni Tria pénzügyminiszter kénytelen volt magyarázkodni eurózónás társai előtt.

Az eseményről szóló nyilatkozatok szerint Tria nyitva hagyta az ajtót, hogy a múlt héten elfogadott olasz költségvetési keretek még nem a véglegesek, így elvileg lehetséges, hogy a Brüsszelnek október 15-ig benyújtandó terv még változik. Kedd este 7-kor egyébként újra összeül az olasz kormány, hogy a 2019-2021-es költségvetési terveket véglegesítse, de már ma reggel Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom vezetője és miniszterelnök-helyettes azt vetítette előre:

A Stabilitási és Növekedési Egyezmény az eurózóna tagországok számára közép távon egyensúlyi, illetve többletes strukturális (egyszeri hatásoktól és gazdasági ciklustól tisztítva nézett) költségvetési egyenleget ír elő és nyilván ezt szolgálta volna az előző kormány által elfogadott 2019-es 0,8%-os, illetve 2020-as 0%-os büdzséhiány.

Újra megpendítették az eurókilépést

Amennyiben az olasz kormány tényleg dacol a brüsszeli költségvetési keretrendszerrel és jelentősen letér a korábbi kormány által meghatározott költségvetési pályáról (és a saját alkotmányos büdzsékereteket is megsérti!), akkor az október 15-i benyújtási határidő után egy hete van az Európai Bizottságnak értékelni az olasz tervet. Ennyi idő alatt meg kell tehát állapítania, hogy valóban jelentősen megsérti-e a szabályrendszert, vagy sem és további egy hete van arra, hogy újabb költségvetési tervet kérjen az olasz kormánytól.

Az olasz kormány rendre arra hivatkozik a költségvetési lazítás kapcsán, hogy korábban a Bizottság a spanyol, francia, portugál és az olasz költségvetési terveket is átengedte, noha azok is letértek kissé a megszabott útról. A Reuters forrásai szerint
most hiába hivatkozik ezekre a múltbeli esetekre az olasz kormány, mert egyszer sem volt szó arról, hogy ennyire nyilvánvalóan és durván fittyet hányt volna az adott ország vezetése az uniós szabályrendszerre.

Az Európai Szemeszter szabályai egyébként valóban a deficit lefaragása felé szorítanák a populista, felelőtlen költségvetési lépéseket megígérő új olasz kormányt. A feszítő keretek miatt nem véletlen az olasz parlament alsóháza költségvetési bizottsági elnökének, Claudio Borghinak azon tegnap esti parlamenti és ma reggeli rádiós kijelentése, hogy

“Olaszország már megoldotta volna pénzügyi gondjait, ha lenne saját valutája”.

Hevesen reagáltak a piacok

Borghi ezt megelőzően tett, az eurókilépést újra felvető kijelentéseire és Juncker figyelmeztetésére együttesen ma ismét brutális esések indultak az olasz pénz- és tőkepiacokon. Az olasz bankok részvényárfolyamai meredeken estek a tőzsdén, a tőzsdeindex is jókorát esett, közben az olasz kötvényeket is keményen adták a befektetők. Az olasz 10 éves kötvényhozam 5 éves csúcsra, 3,4% fölé ugrott (a május végi olasz eurókilépési aggodalmak tetőfokánál is magasabbra ugrott tehát a hozam) és ezzel együtt az olasz-német 10 éves hozamfelár szintén közel 5 éves csúcsra, 302 bázispontig repült. 

Küszöbön az újabb nagy válság, bedőlhet tőle az euró
Küszöbön az újabb nagy válság, bedőlhet tőle az euró
Az olasz piaci aggodalmak hatására az euró is jelentősen tovább gyengült kedden a vezető devizák között az euróval szemben, az euró/dollár jegyzések 1,1580-ról 1,15 közelébe bukott, ez másfél hónapos eurómélypontot jelent. A kockázatkerülés és a dollár erősödése egyúttal a mi régiónk devizáit is megviseli, a forint 323 körülről 324-ig esett az euróval szemben, a dollár jegyzései pedig 281 fölé lendültek a bankközi piacon. 
Küszöbön az újabb nagy válság, bedőlhet tőle az euró

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com