Közel 7 milliárd forintos kamattámogatást küld a magyar kormány a vajdasági vállalkozóknak

pénz

Közel 7 milliárd forintos kamattámogatást küld a kormány a vajdasági vállalkozók hitelterveire, és nem sajnálják a pénzt az M3-as autópálya bővítésétől sem: utóbbira 19 milliárd forint pluszforrást csoportosítottak át, a korábbi büdzsé közel háromszorosát.

A CEU elleni törvény és a civilek szorongatása óriási felháborodást váltott ki, és várhatóan uralni fogja a következő napok közbeszédét is – így nem is olyan könnyű észrevenni, hogy a kormány szép csendben tízmilliárdok sorsáról döntött.

A hétfőn megjelent Magyar Közlönyben két komolyabb tétel is szerepel: az első határozat azonnali hatállyal 6,8 milliárd forintos kamattámogatást engedélyez a vajdasági magyar közösségek terület- és gazdaságfejlesztési stratégiájára.

Utóbbi azt jelenti, hogy a vajdasági vállalkozók egy tízéves futamidejű hitelprogram keretében 30 milliárd forintot igényelhetnek szerb bankoktól, a magyar kormány pedig lényegében ezeknek a szerb pénzintézeteknek fog törleszteni a kamattámogatással. Jól hangzik, nem?

A mintegy 7 milliárdos forrás a Prosperitati Alapítványhoz érkezik – a 444 egyébként úgy tudja, a szervezetben több olyan elnökségi tag is van, aki a Fidesz délvidéki partnerénél, a Vajdasági Magyar Szövetségnél is szerepet vállalt vagy éppen vállal. A forrás alapjait egyébként már tavaly novemberben kijelölte a kormány.

Ennél jóval többet költenek az Egert és az M3-as autópályát összekötő M25-ös gyorsforgalmi út fejlesztésére: Orbán Viktor egy tollvonással 18,8 milliárd forinttal növelte meg a projektról szóló támogatási szerződést. Az M25-ös büdzséjét a Magyarépitők.hu szerint tavaly decemberben még csak 6,5 milliárd forintra lőtte be a kabinet, a mostani módosítással viszont a tervezett közel tripláját költhetik a kétszer két sávos, 18 kilométeres útra.

A fentiekhez képest már csak filléres játéknak tűnhet, hogy a hétfői Magyar Közlönyben 622 millió forintot ítéltek meg a Normafán álló lóvasút-végállomás műemléki épületének felújítására, illetve hogy a kormány 200 millió forintból készítteti el a Hajógyári-sziget állami tulajdonú területeinek árvízvédelmi koncepcióját.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com