Kormánypárti politikusok haverjai előre lezsírozva jutottak földekhez

mezogazdasag-foldbirtok-d0001A22Fdc87ab5c54eb

A fideszes politikusok rokonai és a kormányhoz köthető üzletemberek jártak jól az állami földpályázatokon – írja a HírTV.hu.

A legfrissebb megyei összegzés szerint Borsodban is jutott bőven a kormányközeli köröknek föld. A nagy nyertesek között vannak az adóügyi államtitkár, Tállai András rokonai és Budai Gyula volt elszámoltatási kormánybiztos is. Összesen 54 pályázó úgy jutott 3400 hektár földhöz, hogy van, aki több száz kilométerre lakik a birtoktól, holott a kormányhatározat legfeljebb 20 kilométert enged meg.

Az új tulajdonosok jelentős részének semmi köze nincs a mezőgazdasághoz: fitnesz-instruktor, marketing menedzser, milliárdos vagyonú cégháló-tulajdonos, ügyvéd is szerepel a nyertesek között.

Az érdekképviselet szerint a termőföld újraosztásánál zömében nem is a kisgazdálkodóknak akartak kedvezni.

– Mi sem bizonyítja jobban, mint nagyon sokszor pont ezen területek esetében a vevő néhány száz, esetleg több ezer kilométerre lakik a megvásárolt földtől. Ugye tudunk olyan földvásárlásról, ahol a tulajdonos Angliában él – magyarázta Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkár-helyettese.

Országosan összesen 200 ezer hektár termőföldet árvereztek el. L. Simon László korábbi miniszterelnökségi államtitkár felesége Nadapon és Seregélyesen lett földbirtokos, Mészáros Lőrinc és a családja pedig összesen 1400 hektár földet vásárolt fel, csaknem kétmilliárd forintért.

Egy szolnoki árverésen a földművelésügyi miniszter unokatestvérének egyik fia vett parcellákat, Lázár János és rokonsága pedig Csongrád megyében 561 hektárt vásárolt fel.

Forrás: Hír TV/ Sztárklikk

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com