Kocsma a templomban. Ez a jövő?

templom kocsma

Nyugaton több évtizedes gyorsuló trend, Magyarországon ritkaság a szerepüket vesztett templomok újrahasznosítása. Hagyománytisztelő és szentségtörőnek tűnő megoldások is akadnak.

A ma újra népszerű középkori Szent Jakab-zarándokút nyomvonala mentén eladó jó karban lévő XII. századi templomocska Árpád-házi Szent Erzsébet-domborművel és gótikus oszlopfővel – 53 millió forintnak megfelelő összegért. A Párizsból kétórás vonatozással megközelíthető, 160 négyzetméteres ingatlan a meghirdetője szerint ideális egy magányra vágyó művésznek vagy színielőadások céljára.

Templomokból Franciaországban évente 20-30 kel el, és a számuk növekszik. A katolikus Olaszországban ezrével is lehetnek elhagyott, használaton kívüli vagy új funkciót kapott templomok, kápolnák. Erről tanúskodik Andrea Di Martino olasz fotós 2008 és 2013 között készült, A misének vége című projektje.

Bevallása szerint nem az egyház elszegényedését és az ország szekularizálódását akarta dokumentálni az átalakított egykori imahelyek fotózásával, hanem az üres templomok építészeti kihívásait. Sorozatában műterem, könyvtár, koncertterem, bankfiók, pizzéria, autószerelő műhely, night-club is feltűnik.

A hívek és egyházak számára alighanem az elfogadhatóbb új funkciók közé tartozik a könyvesbolt, amelyre különösen szép megoldásokat találni a templomátalakítás terén trenddiktáló Hollandiában.

Az újrahasznosítás háttérében elsősorban a templomjáró hívek számának drámai csökkenése áll – írja a hvg.hu. A népes közösségek számára épített, mai szemmel kevéssé komfortos templomok fenntartásának költségeit pedig egyre nehezebb kigazdálkodni.

Forrás: hvg.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com