Kivándorlás 1956-ban-Videó

magyar emigrálók

“A filmarchívum az október 23-ai eseményekhez hasonlóan az azt követő kivándorlási hullámról is bőséges, főleg külföldi tudósítók által forgatott képanyaggal rendelkezik, amelyet ezúttal a teljesség igénye nélkül dolgoztunk fel.

A felvételeken igazi kuriózumokat láthatunk, például Nixon alelnök látogatásáról a bécsi menekülttáborban.

1956. október 28-án megnyíltak a határok, és egészen december elejéig többé-kevésbé nyitva is maradtak. Ekkor zajlott le a második világháború utáni első nagyobb emigráció: körülbelül 217 ezren hagyták el az országot politikai menekültként, félelemből, vagy egyszerűen a jobb egzisztenciális viszonyok reményében. A vándorlás iránya alapvetően adott volt; annál meglepőbb, hogy Ausztria helyett milyen sokan indultak az akkori Jugoszlávia felé.

Ausztriában az ENSZ, a Vöröskereszt és az Egyesült Államok segítségével figyelemre méltó sebességgel szervezték meg az átmeneti szállásokat kiürített laktanyákban, iskolákban. Ezeket egy-egy migráns legfeljebb 2-3 hónapra vette igénybe, hiszen az egész akciót mintegy fél év alatt bonyolították le.

A filmen a már felszabadultabban mosolygó utazók nyakában lógó „passzokat”, amelyeken – útlevél hiányában – személyes adataikat rögzítették, nagyrészt az Egyesült Államok bécsi nagykövetségén állították ki. Ezekkel utazhattak végcéljuk, legnagyobb számban az NSZK, Nagy-Britannia, Olaszország, a Benelux-államok, Franciaország, Svájc, Izrael felé; légihídon vagy hajóval a tengeren túlra, az USA-ba, Kanadába, Dél-Amerikába. És nagy részük kint is maradt. Ahol még évekig követték beilleszkedésüket film- illetve tévéhíradók tanúsága szerint.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com